• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pytanie o STX 15 AKX i?

Reakcji
0
Witam
Jestem nowy i nie czy taki post może tu być.
Mam takie pytanie czy STX GDN 15 AKX to to samo co AX, bo szukałem na forum ale nie mogę znaleźć jednoznacznej odp. Znalazłem gdzieś tylko ze nazwa się zmieniła, ludzie robią zwrotki do AKX z AX. Jak nie są to te same głośniki to czym się różnią? Bardzo proszę o pomoc?

Tak samo jak z kopółkami, starą PJ i jeszcze starszą AJ ;) Z tym, że czytałem kiedyś wypowiedź Irka, że jednak nie są to te same głośniczki ale różnice na pomiarach były tak niewielkie, że można je stosować wymiennie w zaprojektowanych przez niego zwrotnicach. Z AKX i AX pewnie jest podobnie.

dabyl napisał:
Tak samo jak z kopółkami, starą PJ i jeszcze starszą AJ
bo to nie sa takie same glosniki :P
AJ to PJka z aluminiowym frontem i dodatkowym magnesem oraz wieksza komora :P
dabyl napisał:
Z AKX i AX pewnie jest podobnie.
a tutaj to bylo zupelnie inaczej - to te same glosniki tylko nazwa sie zmienial - chodzilo o sposob oznaczania literek wg budowy glosnika

Powrót