• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pytanie odnośnie lamp do wzmacniacza

Dzień dobry, musisz na zdjęciach uwidocznić oznaczenia (na kilku je widać, np. PL500 i EL11) lub spisać z lamp oznaczenia i podać w poście.
Na większości zdjęć oznaczeń nie widać, a trzeba b. dobrego "lampiarza", by rozpoznać typy po wyglądzie i układzie elektrod bez żadnych wątpliwości.
Poza tym nie wiadomo czy to są NOS-y czy raczej używane... raczej ciężko będzie je sprzedać.

Dzięki za szybką odpowiedź. Robiłem zdjęcia tak, żeby wszystkie oznaczenia były widoczne. Na większości z nich nie ma oznaczeń. Chyba się starły. Na pomarańczowym opakowaniu jest pieczątka w datą 1978r.
Dzięki za opinię. Wychodzi na to, że te lampy raczej nikomu się już nie przydadzą, więc pewnie niedługo skończą w elektrozłomie.

Nie wyrzucać! Zachować dla potomności! :)
Sądząc po stopniu wykolorowania nóżek część to są lampy używane- co nie znaczy, że zużyte.
Dość inteteresująca jest seria polskich lamp ECL/PCL86- jeśli dobrze odczytałem.
Czy to E czy P - mozna rozpoznać po rezystancji nóżek żarzenia.
Reszta to lampy typowo telewizyjne. Wartość już trochę historyczną ma NRD-owska EL11.

Ostatnia edycja:
Wydaje mi się, że te lampy pochodziły z starych telewizorów, albo były kupione do takich. Czasami się spotkałem z sytuacją, że ludzie szukają pozostałości z PRLu, więc żal było mi wyrzucać tych rzeczy. Zakładając ten temat nie nastawiałem się na zarobek. Bardziej chodziło mi, że może komuś się coś z tego przyda do uratowania jakiegoś zabytku. Może jeszcze ktoś zobaczy ten wątek, znajdzie coś przydatnego i napisze do mnie. Jakbym miał zachować dla kogoś to bym to zrobił, ale u mnie wśród rodziny i znajomych nie ma takiej osoby.

Powrót