• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pytanie z piaskownicy - selektor źródeł plus ;)

Reakcji
0
Chłopaki,

Jest ze mnie totalny laik, z wykształcenia medyk, nie mam na razie w elektronice pojęcia o niczym, ale w ramach kryzysu wieku średniego zamierzam się zacząć rozwijać.
Mam lutownicę, bardzo podstawową wiedzę o tym jak działają poszczególne elementy elektroniczne i nieco praktyki w lutowaniu - niedawno, dzięki Mike'owi z Rock Grotto dałem nowe życie mojemu prosiakowi (X-CANS), odróżniam kondensator od diody, więc może będą ze mnie ludzie ;)

Pytanie mam konkretne dość: Otóż, w systemie mam niemiecki preamp Dynavox, na który trafia sygnał z winyla, CD i DACa. Preamp jest cokolwiek dziwny, bo teoretycznie ma wyjście "Ausg line", które ma być użyteczne dla zasilania np wzmacniacza słuchawkowego, w praktyce jednak jest bezużyteczne, bo daje sygnał stłumiony w jakiś przedziwny sposób i żeby uzyskać znośne poziomy trzeba rozkręcić potencjometr na max (ze schematu ideowego wynikałoby coś wręcz przeciwnego jeśli już, ale - jak już wspomniałem, nie znam się, mam gdzieś schemat dla chętnych ;) ).
I teraz wkraczam ja z lutownicą, wiertarką i ofertą sklepów wysyłkowych.
Chciałbym przerobić preamp tak, żeby mógł działać jako pasywny selektor źródeł, wyobrażam to sobie tak, że sygnał z wszystkich wejść prowadzę (razem z masami) na dwupiętrowy przełącznik typu DP3T (zdaje się nawet, że taki tam już jest ;) ) , a z niego na DPDT (tu już wymagana ingenencja w blachy i użycie wiertary), z którego jedna para idzie na "ss out", a druga na wejście preampa. SS out zapinam na wejście Prosiakowi, co daje mi komfortową sytuację braku konieczności odpalania preampa do słuchania w nausznikach.
Przy założeniu pilnowania tego, żeby "masa" nie stykała sie z masą preampa do momentu trafienia na wejście, zakładam że powinno banglać.
Przełączniki chciałbym kupić jakieś solidne, otwarte, najchętniej złocone srebro na stykach.

Powinno?...

Z góry dzięki :)

heh.. widzę, że zszedłem poniżej zera z poziomem pytania :) Czy mógłby ktoś litościwie usunąć ten post/wątek? :)
A ja idę sobie poczytać "Electronics for dogs" :)

Wrzuć schemat tego preampa, jego model no i może jakbyś rozrysował co dokładnie chcesz osiągnąć byłoby czytelniej :)
Gramofon ma wbudowany przedwzmacniacz RIAA, czy tej korekcji dokonuje wymieniony Dynavox?

Wrzuć schemat tego preampa, jego model no i może jakbyś rozrysował co dokładnie chcesz osiągnąć byłoby czytelniej :)
Gramofon ma wbudowany przedwzmacniacz RIAA, czy tej korekcji dokonuje wymieniony Dynavox?

Dzieki za litosć dla oseska :)
Schematu preampa wrzucać nie ma sensu, bo chodzi tylko o ingerencję w selektor źródeł.
RIAA robi osobny preamp gramofonowy ProJecta (acz chciałbym w przyszłosci jakieś DIY tam zapodać ;) )
Pytanie można sprowadzić do takiego rysunku:

0vlaa96h37tstkui2hv7_1420993531.jpg

Cytując klasyka - góra, czy dół?... :)

Edit: jeszcze raz - założenia są takie, że chciałbym móc wykorzystywać preamp jako pasywny selektor źrodeł, bez koniecznosci odpalania preampa do posłania sygnału na słuchawkowy.

BTW - dawno temu byłem jednym z zalożycieli lokalnego fanklubu DM... ;P

Ostatnia edycja:
Góra :) Właściwie obie opcje by zadziałały.
Masa wszędzie będzie wspólna, trzeba by zadbać tylko o jej odpowiednie prowadzenie.
Wybór źródła zrobić na przełączniku dwusekcyjnym (2 kanały), 3 pozycyjnym (albo więcej, można zrobić więcej wejść) np. coś takiego: http://www.tme.eu/pl/details/rs1010-23/przelaczniki-obrotowe/ctr/#
albo to co już siedzi w środku :) Jak rozkręcisz, możesz zrobić zdjęcie, łatwo będzie coś konkretnego doradzić.
Dalej zwykły dwusekcyjny przełącznik bistabilny - opcji jest mnóstwo.

Schemat chciałem, żeby zobaczyć to "Ausg line", no ale jak ma być pasywnie, to nie ma takiej potrzeby :)

W jakim mieście fanklub działa (działał) ? :)

Góra :) [...] Jak rozkręcisz, możesz zrobić zdjęcie, łatwo będzie coś konkretnego doradzić.
Dalej zwykły dwusekcyjny przełącznik bistabilny - opcji jest mnóstwo.
Schemat chciałem, żeby zobaczyć to "Ausg line", no ale jak ma być pasywnie, to nie ma takiej potrzeby :)

Schemat wygląda tak:
25usx3c9hpg65q3ehv5i_1421000619.jpg

Ale niestety rzeczywistość wygląda nieco inaczej niż schemat.

Rzut ogólny:

Ausg line to to czwarte wyjście od lewej, jak widać sygnał wcale nie idzie na nie z selektora, a skądś z płytki :)

A selektor i potencjometr głośności wyglądały tak (obecnie potek już wyglada inaczej - wymieniłem go na "DACT type 21 positions attenuator" z ebaja, jest generalnie OK, choć na dole skali za szybko robi się głośno niestety):

W jakim mieście fanklub działa (działał) ? :)

https://www.facebook.com/FanklubMuzykaDlaMas?ref=ts&fref=ts :)

Ostatnia edycja:
Ah, lampowiec, miło :) Jakie lampki tam masz?
Wszystko jest na kabelkach, przeróbka nie powinna być trudna. Właściwie wystarczy tylko między tym przełącznikiem a potencjometrem (albo między pot-pre) dać dwusekcyjny przełącznik i tyle.
Wszystko w ekranowanych kablach.
Jakbyś sprawdził, gdzie to Ausg line prowadzi na płytce, możesz ten kabelek przelutować na selektor.

A klub - nieźle! Kawałeczek historii, miło popatrzeć na te zdjęcia :)

Ostatnia edycja:
Ah, lampowiec, miło :) Jakie lampki tam masz?
Wszystko jest na kabelkach, przeróbka nie powinna być trudna. Właściwie wystarczy tylko między tym przełącznikiem a potencjometrem (albo między pot-pre) dać dwusekcyjny przełącznik i tyle.
Wszystko w ekranowanych kablach.
Jakbyś sprawdził, gdzie to Ausg line prowadzi na płytce, możesz ten kabelek przelutować na selektor.

6n3p-e.

Mam srebrny drut z sonus oliva, tudzież plecionkę na ekran. Se poskręcam.
Generalnie mam plan, aby przenieść selektor i potencjometr na tył pudła, skrócić maksymalnie ścieżkę sygnału, a selektor i potencjometr zamknąć w puszce ekranujacej to wszystko od pobliskiego transformatora (wyjściowego jak mi się zdaje, ale zawsze).
Pierwotnie chciałem "selektor wyjść" zrobić właśnie na hebelku, świetnie by się komponował z resztą pudła, ale naczytałem się, że przełączniki hebelkowe z uwagi na zasadę działania nie bałdzo nadają się do takich aplikacji i że generalnie poleca się do tego przełaczniki obrotowe lub przekaźniki. Przekaźniki generalnie mnie nie kręcą, więc stanęło mi na przełaczniku obrotowym :)

A klub - nieźle! Kawałeczek historii, miło popatrzeć na te zdjęcia :)

Stronkę zrobił ktoś inny, ale niektóre z tych fotek są moje :)

Dlaczego na tył? Korzystanie będzie utrudnione.
Wszelkie przewody sygnałowe lepiej będzie trzymać z daleka od transformatorów, te sieją zakłóceniami wokół siebie.
W pre nie powinno być transformatora wyjściowego, ten z lewej ma tylko 2 wyprowadzenia?

Dlaczego na tył? Korzystanie będzie utrudnione.

Przełączniki/potencjometr na tył, ale gałki do nich jak najbardziej na przód, odpowiednimi przedłużkami, w stylu http://www.hificollective.co.uk/catalog/extension-kit-p-2195.html

Wszelkie przewody sygnałowe lepiej będzie trzymać z daleka od transformatorów, te sieją zakłóceniami wokół siebie.

Tyle to nawet ja wiem :) Obecnie idą przyklejone glutem termicznym do boku obudowy.

W pre nie powinno być transformatora wyjściowego, ten z lewej ma tylko 2 wyprowadzenia?

No tak jakoś wygląda. Po prawej jest sieciowy, po lewej jakiś inny, nie wiem co robi ;P

9pflsdfdcnxs5onfaues_1421005549.jpg

Na razie nie chciałem totalnie rozbebeszać pre żeby się przekonać dokąd te kabelki popylają, bo gra fajnie i ładnie wygląda :)

Wg mnie nie ma co się bawić w przesuwanie potencjometru i przełącznika na tył, nic to nie da.

Może masz rację :)
Anyway, chyba mam już w miarę jasność co robić, przynajmniej na razie. Dzięki.

Podbijam i proszę o opinię :)

Po długich (ponad rok mi to zajęło jak widzę) i ciężkich namysłach wymyśliłem, że zrobię tak:

- Sygnał ze źródeł wrzucę na przełącznik Elma 04-1264, ze wspólną masą - w sumie i tak wszystko się miesza...
- Za nią wstawię drugą Elmę 04-1264, zblokowaną na 2 pozycje, z której:
- Z pozycji nr 1 sygnał pójdzie na RCA dla wzmacniacza słuchawkowego
- Z pozycji nr 2 sygnał pójdzie niebieskiego 20k ALPSa w konfiguracji shunt z Vishayem 47k
- Z Vishaya sygnał pójdzie na RCA - jako pasywny preamp out
- Z tego RCA zworą sygnał pójdzie na RCA, z którego sygnał pójdzie na właściwe aktywne pre.

Szkic ołówkiem poniżej:

2260f20d63f18e8fa43438ad415a1122_1456179374.jpg

Będzie git, czy zrobię jaką pętle cholera wie czego w ten sposób? ;)

Z góry wielkie dzięki za wyrozumiałośc dla oseska :)

Ostatnia edycja:
Powrót