• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pytanko dot. budowy wzmacniacza.

Rozwiązanie rodem ze wzmacniaczy Unitry, zbudować możesz, ale raczej użytkownicy takie coś pomijali, bo po co psuć sobie dźwięk?

No i po co kontur? To już lepiej poszukać normalnych zestawów głośnikowych które nie wymagają takiego śmiecia.

Tylko zrób sobie przełącznik, który w pełni go odcina, czyli na obu rezystorach.

Siema, zrobilem ten preamp, ale gra strasznie cicho, zamiast konda niespolaryzowanego na wejściu audio dałem elektrolit, czy to moze byc przyczyna?

Raczej nie. Jak masz 2 elektrolity o wartości 2x większej to łączysz nóżki plusa i masz bipolarny :) Ale ogólnie elektrolity w torze audio są nie zalecane. Jak już to w zwrotnicy na basie :)

Znalazłem w domu kond ELKO 4700uF z 5-cioma odczepami (jeden jest oznaczony jako minus) i chcę go wykorzystać w wzmaszku tylko mam pytanie: jak go podłączyć? Mierząc omomierzem między wyprowadzeniem minus i 1 opór się zwiększa, a kond się ładuje napięciem omomierza

3 piny są tylko po to aby utrzymać na pcb ten kondensator. W Philipsach 470uF 400V jakie używam jest tak:
"Nr 1 to +
Nr 5 to -
Nr 2,3 i 4 to jedynie dodatkowe mocowanie"
Zobacz czy u Ciebie nie jest podobnie.

Czołem, wylutowałem felerny preamp, chcąc posłuchać sobie muzyki z samej końcówki, nic nie było ruszane. Po podłączeniu do sieci, z głośnika wydobywa się brum, a po podłączeniu sygnału słychać go bardzo cicho, tranzystory są sprawne, żaden element się nie dymi, na wyjściu nie ma DC. Dotykając wtyku, bądź bazy BD559, słychać brum, a manipulując PR-kami od napięcia i natężenia zmienia się częstotliwość brumu.

Ostatnia edycja:
Czolem. Chce zrobić mały wzmacniacz 150W na 2xTDA7294 ze schematu z datasheetu i mam jedno pytanko: gdzie podłączyć odczep "mute-stdby"? Zwykle podłącza się go do plusa zasilania (przynajmniej w samochodowym TDA) jednak tu jest zasilanie symetryczne, a nie chce nic zepsuc.

Jeszcze mam pytanie - czy mogę zastąpić elektrolity 2200uF elektrolitami 1000uF? Chcę wzmacniacz zrobić z elementów z wylutu (jako że ich mam bardzo dużo), żeby zrobić "coś z niczego" a nie mam takich pojemności.

Ostatnia edycja:
Powrót