• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Qms głośnika basowego

Reakcji
0
Szukałem info o tym jak Qms glosnika basowego wpływa na jego grę i inne parametry glosnika.

Wiem ze napewno na Rms, domyslam się ze na indukcje w szczelinie noi wytrzymałość mocową.

A wiec lepiej jest zapewne zeby glosnik basowy miał jak najwiekszy Qms?? (proporcjonalnie wiekszy do Qts by EBP było przyzwoite)

Podam zmierzone parametry glosnika:

Qts - 0,32
Qes - 0,35
Qms - 2,28

Fs - 25 Hz
Vas - 502 l

18'
cewka mała bo 2,5'
spl tam gdzie potrzeba 96db
moc RMS - 250w
Rz - 8 ohm

Mało ale zawsze cos Uśmiech

Czy taki glosnik ma prawo zagrac dobrze basem?? Obawiam się że nie, z racji małej cewki i małego Qms. Mam racje??

Mała cewka wplywa na małą moc - 250w to malutko jak na 18 cali, i przeciętnie jak na 2.5 cale cewki.

Tutaj by się Misiomor przydał ;)

Pytanie tylko co dla Ciebie oznacza
wasik1989 napisał:
zagrac dobrze basem?

Hm... zejscie do 35Hz w zupełnosci starczy, wole wiecej SPLu. Miało by to potencjalnie uzupełniać u kumpla nadstawki na 4x ARZ i driverze (ok 100db z wata) i wystarczyć na sale do 200m2.

Co do mocy, wiem ze w zupełności 500W mu nie stwarza problemu.

Nie chce tutaj propozycji innych glosników, tylko odpowiedzi na temat Qms.

EDIT:

No ale patrząc na parametry Omegi Pro 18 eminenca:

http://www.eminence.com/pdf/omegapro-18a.pdf

Sa bardzo podobne, Vas, Qts, Qes i Fs sa praktytcznie identyczne :)

Wiem ze nie powinienem porównywać, ale przytaczam dla przykładu, dla którego zainteresował mnie ten głośnik.

Skoro parametry maja podobne (te które podałem) zagrają podobnie??

wasik1989 napisał:
Co do mocy, wiem ze w zupełności 500W mu nie stwarza problemu.
500w i 2.5' cewka to tak średnio, rozumiem że mówisz o muzyce?
Raz wytrzyma, drugi raz też, ale wkońcu może nie wytrzymać, szczególnie gdy mowa o estradzie...

Nie można rozpatrywać jednego elementu bo to bez sensu.
Sa bardzo podobne, Vas, Qts, Qes i Fs sa praktytcznie identyczne :)
Przykro mi ,ale TS nie grają :)
wasik1989 napisał:
Skoro parametry maja podobne (te które podałem) zagrają podobnie??
Niekoniecznie.

No coż, te 500W tak, w muzyce, bo napewno białego szumu by nie przezył :cool:

No ale przecież to i tak wystarczająco mocy żeby podeprzeć ARZty.

No ale na podstawie tych parametrów określa sie jak gra głośnik, tzn jak w przybliżeniu moze zagrać.

No to nic, pozostaje tylko ryzyko spróbowania, jak to będzie grało, bo innego wyjścia nie widze :/ kolejne nie przespane noce na eksperymenty i prawdzanie różnych obudów.

Jak ja to kocham :twisted:

Pozdrawiam

wasik1989 napisał:
No ale na podstawie tych parametrów określa sie jak gra głośnik, tzn jak w przybliżeniu moze zagrać.
Na podstawie parametrów określa sie obudowe w jakiej głośnik ma grać, są też pewne skrajności w których można powiedzieć z dość dużym prawdopodobieństwem jak głośnik zagra, ale nie jest to regułą.
wasik1989 napisał:

Możesz się zdziwić ;)

no i właśnie o to chodzi - w zależności jaką muzykę dasz będzie wytrzymywał więcej lub mniej itd.

Co to wogóle za głośnik ?

takero napisał:
wasik1989 napisał/a:

Możesz się zdziwić ;)

Wiem, wiem :) ale poki co to były 2 basowce 12' calowe i dawaly rade, ale teraz kolega chce sprobować z jednym wiekszym. Zobaczymy jak to wyjdzie.

Co to zagłośnik?? i tak nie znasz :] zamówiłem sobie z za oceanu :)

takero napisał:
ebay ?
jak to cenowo wychodzi ?

no tu musze Cie rozczarować, niestety nie ebay, a rodzinka byla w stanach. Powiedziałem zeby poszukali mi glosników jakich stanich, kontakt miałem z nimi mailowy, przysyłali mi zdjęcia i info jakie to głośniki a ja decydowałem czy kupic czy nie. Takim trafem wpadlo mi kilkdziesiąt eminenców w rece po atrakcyjnych cenach. Wujek wracał raz w miesiącu i przywoził mi głosniki. Niestety seria pro jest poza moimi funduszami :( pozatym wujek juz wrocił i to był ostatni głosnik ktory z tamtad mi przywiózł.
Ale jeżeli chodzi o koszta wysyłki takiego głośnika ( do 10kg ) to cena ok 100zl (88-92zł) i ok 4-5 dni czekania.

wasik1989 napisał:
Ale jeżeli chodzi o koszta wysyłki takiego głośnika ( do 10kg ) to cena ok 100zl (88-92zł) i ok 4-5 dni czekania
to nie az tak zle. wysylka lotnicza czy morska??

djrobo napisał:
jeszcze clo i vat co nie? chyba ze wiesz jak to obejsc?
jak sie ma rodzine to zaden problem. "zawartosc: suweniry z wycieczki do USA" :P

Celestion FTR 18cali HDX ma Qms ponad 11 :) i malo ktory glosnik celestiona schodzi ponizej 5.
STX-y maja dosc mala wartosc tego parametru.

To jak to wkońcu jest z tym Qms...lepiej jak jest wysoki czy niski?? Bo z qts i qes to wiadomo, ale jak qms wpływa na zachowanie i gre głośnika... :?:

Rozpatrywanie jednego parametru jest bez sensu bo nic nam o grze głośnika nie powie.
To tak jakby pytać jak samo fs wpływa na to czy głośnik będzie grał nisko czy nie.

No tak, ale jak wpyłnie Fs można mniej wiecej ocenić, ale jak wpływa qms-ja np. tego nie wiem :)

No coż sprawdziłem dziś na usługi takie jak mowilem noi bylem w lekkim szoku.
wysyłasz przez Pocztex i nie martwisz się już o nic :)

http://www.pocztex.pl/ems_cennik_uslug.php

Tylko dziwi mnie to ze ciocia jak mi wysyłała to mowiła ze zapłaciła ok 100zl do polski (w przeliczniku) ale teraz widze ze albo klamala, albo ze stanów jest taniej tutaj wysłać.

Wracając do tematu, sądze jednak ze Qms ma duże znaczenie tylko nie wiem na czym oparte. Poki co rozwiązuje ta zagadkę, ale to jest cos związanego z pow. membrany i cewka... Zauwazyłem ze głośniki o duzej membranie i małej cewce przeważnie mają mały Qms, i nie za dobrze przenoszą najniższe czestotliowości. Jeszcze proboje jakoś to połączyć z Cms, Rms i BL... Ciezko to widze :roll:

No tak, ale jak wpyłnie Fs można mniej wiecej ocenić, ale jak wpływa qms-ja np. tego nie wiem :)
Nic nie możesz ocenić, prosty i tani przykłąd - stx 27 300 z fs na 20 paru hz.

Parametrów nie ma co rozpatrywać oddzielnie bo to do niczego nie prowadzi, nawet umiejętne rozpatrywanie ogółu często do niczego nie prowadzi, wniosek jest taki że głośników się słucha, a nie stara powiedzieć jak zagrają patrząc na TSy.

podobnie mozna rozpatrywac parametry silnika w samochodzie. "czy 200Nm to duzo czy malo? i jak bedzie jezdzil?" przeciez nikt tego nie oceni na podstawie jednego parametru nieznajac reszty... a przedewszystkim licza sie tu testy

Powrót