• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

QUADRAL QLX-155 zna ktoś te kolumny?

Za 300zł nic fajnego nie złożysz, a te Quadrale powinny już jakoś zagrać, przynajmniej jak na 300zł.

witam mam pytanie czy w kolumnach STX F-280 n jest mocniejszy wysoko tonowy niż ten T.STX.4.1.200.8.F.P.PC ? Bo kiedyś miałem tą wysoko tonówkę i przy głośniejszym braniu pierdziała mi.

---------- Post dodany o 08:14 ---------- Poprzedni post o 08:09 ----------

Lub czy jest mocniejszy w STX F-360 n?

Bo kiedyś miałem tą wysoko tonówkę i przy głośniejszym braniu pierdziała mi.

Może nie chodziło o przepalenie a o złe wycentrowanie cewki.
Obie wysokotonówki w moich monitorach TS60 brzęczą na niektórych częstotliwościach, żeby przestały wystarczy dobrze cewki wycentrować... a czasem pomaga nawet odkręcenie jednej ze śrub mocujących front do magnesu.

Może nie chodziło o przepalenie a o złe wycentrowanie cewki.
Obie wysokotonówki w moich monitorach TS60 brzęczą na niektórych częstotliwościach, żeby przestały wystarczy dobrze cewki wycentrować... a czasem pomaga nawet odkręcenie jednej ze śrub mocujących front do magnesu.

Czyli te wysokotonowe w f-360n nie są mocniejsze od T.STX.4.1.200.8.F.P.PC?

---------- Post dodany o 08:42 ---------- Poprzedni post o 08:37 ----------

Bo planuje jednkak dozbierac kasy i kupić któreś z tych kolumn tylko boje się o tą wysokotonówke że nie będzie dawać rady :(

A przepraszam, źle doczytałem, miałem PJ-tki.
Jak widać w detalu nie można kupić tych wysokotonówek z f-360n... dlaczego?

Jeśli jest zbudowana tak samo jak PJ-tka a różni się tylko cewką, to może być ten sam problem.
Jak byś nie wybrał, mają oznaczenie 200W, więc raczej żadna nie będzie mocniejsza od drugiej (kwestia filtracji).

A przepraszam, źle doczytałem, miałem PJ-tki.
Jak widać w detalu nie można kupić tych wysokotonówek z f-360n... dlaczego?

Jeśli jest zbudowana tak samo jak PJ-tka a różni się tylko cewką, to może być ten sam problem.
Jak byś nie wybrał, mają oznaczenie 200W, więc raczej żadna nie będzie mocniejsza od drugiej (kwestia filtracji).

A jesli kupie te kolumny i wysokotonówki bedą za słabe jak dla mnie to co bnedzie można zrobić w takiej stuacji ?

Dobra to inaczej mam wzmacniacz sony ta f 470 i pytanie czy jak podkrece go na maksa to moge je spalic ?

---------- Post dodany o 09:47 ---------- Poprzedni post o 09:45 ----------

W sensie że je spalisz?
To nie kupuj takich kolumn jak masz zamiar je spalić.

Dobra to inaczej mam wzmacniacz sony ta f 470 i pytanie czy jak podkrece go na maksa to moge je spalic ?

Możesz spalić, wzmacniacz "odkręcony na maxa" pompuje zniekształcenia a tego nie wytrzyma głośnik. Rozwiązanie jest proste, słuchaj z taką mocą aby wzmacniacz nie zniekształcał, czyli ciszej :-)

A właśnie o to nie pytałem może jestescie w stanie zaproponować jakieś nowe kolumny w tej samej cenie co stx f 360n? zależy mi na basie i głośności

Czemu wy tu tępicie ludzi którzy lubią słuchać głośno muzyki?? słucham takiej muzyki jakiej słucham (opiera ona się na ostrych sopranach i basie) taka mi sie podoba, ja nikogo nie tępie za to jakiej muzyki słucha . jedni wolą po Cichu drudzy wolą głośno nie umiecie tego zrozumieć ?

---------- Post dodany o 15:50 ---------- Poprzedni post o 15:48 ----------

a pozatym co to to Deja vu?;/

Czemu wy tu tępicie ludzi którzy lubią słuchać głośno muzyki?? słucham takiej muzyki jakiej słucham (opiera ona się na ostrych sopranach i basie) taka mi sie podoba, ja nikogo nie tępie za to jakiej muzyki słucha . jedni wolą po Cichu drudzy wolą głośno nie umiecie tego zrozumieć ?

Staramy sie tepic gupie pomysly i nadmierne oczekiwania. Jezeli chcesz glosnej muzyki i duzego basu to ok, masz prawo tego wymagac, ale do osiagania takich efektow konieczny jest odpowiedni sprzet. Zatem kupujesz estradowe paczki z subwooferami na 18 calowych glosnikach i masz dokladnie to czego szukasz. Niestety z gowna sznurka nie zrobisz, a juz napewno nie za tak marny grosz jak 300zl, bo 300zl to kosztuje jeden dobry przetwornik do kolumny glosnikowej, a nie caly system, ktory ma jeszcze dawac mega bas i poziom naglosnienia jak w dyskotece.

Powrót