• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Radio do 1700 zl, co wybrac?

Reakcji
0
Poszukuje nowego dobrego radia do ok 1700zl, zastanawiam sie nad clarionem dxz858 lub alpine 9885... Mial ktos moze do czynienia z tymi radiami, porownywal je, albo moze jakies inne sprawdzone propozycje? Muza hip hop i glosne sluchanie:) i musi miec 3xRCA minimum 4V.

Pozdrawiam

Norbunio, głośno i hip hop.. :) i 1700zł.. :)

a jakieś jeszcze wymagania?
ze zwrotką/prockiem, opóżnienia ?
czy moze pasywne?
i czy ma zagrać kulturalnie? neutralnie? czy ma eksponować jakiś fragment pasma..?

DLaczego nie pioneera? uważam że przeskoczył już czas jakiś temu alpine. Jak taka muza to duzo wysokich i niskich :)

Kajman, jak wszedzie kilka rodzynków sie znajdzie ale takie uogólnienia są niebezpieczne..

hmm z bajerow to fajnie by bylo jakby mial zmiane fazy suba, fajnie by bylo miec HPF i LPF i latwa obsluga. nie lubie jak cos jest zbyt wyeksponowane, no ewentualnie troszke dol:) ale nigdy w zyciu gora bo mam system hertza ktory juz daje po uszach...

Kajman napisał:

hmmm ten pionek wyglada solidnie, funkcji mega duzo, design nawet kozacki:) tylko ja jakos tak srednio jestem przekonany do pioneera w car audio, nie mialem mozliwosci odsluchu...:( a duzo roznica jest miedzy 24bit przetwornikiem a normalnym? slucham duzo orginalnych cd

[ Dodano: 2007-06-11, 00:56 ]
nie no pioneer mi sie bardzo podoba z wygladu, wypiera wszystkie inne radia na rynku...:)
Mial ktos okazje go posluchac? on ma mase funkcji, jakies dostosowywanie poziomu opoznien i korekcji oraz dsp, po co mi to ? da rade to wylaczyc?:)

Z tego co wiem wlasnie szczyci się tym że można wyłączyć lcd, sekcje wbudowanego wzmacniacza, więc tym bardziej filtry będzie pewnie można wyłączyć :) Idź do jakiegoś salonu pionka lub media i posluchaj.

eh w moim miescie nei ma salonu pionka a media go nie ma :(

[ Dodano: 2007-06-11, 08:38 ]
a co powiecie o nakamichi? jezeli juz to jaki model? kazdy zachwala te radia ale czy roznica miedzy np pionkiem p88rs a jakims nakamichi bedzie ogromnie odczuwalna?

Norbunio napisał:
eh w moim miescie nei ma salonu pionka a media go nie ma :(

[ Dodano: 2007-06-11, 08:38 ]
a co powiecie o nakamichi? jezeli juz to jaki model? kazdy zachwala te radia ale czy roznica miedzy np pionkiem p88rs a jakims nakamichi bedzie ogromnie odczuwalna?
CD400, CD500, CD700.. patrzac na cene to raczej CD400 wchodzi w gre. Tylko czy nowy? to juz moze byc ciezej.
Pionka osobiscie sluchalem bardzo krotko ale opinie sa bardzo pozytywne. Nakamichi to radyjko jakby neutrealny. Nie przebarwia pasm i jest lagodne na gorze. Takie odnioslem wrazenie.
Alpinke sobie daruje, Clarion tez warty przemyslenia:)

jestem juz coraz blizej zakupu pioneer'a , jest moze ktos kto go slyszal w akcji i moze go porownac do jakiegos modelu alpine w tej cenie? jakie sa roznice w brzmieniu bo w wyposazeniu to juz wiem :)

pozdro!

Norbunio, tak w tej cenie ja miałem okazję porównać go do alpine 7909.
wprawdze alpine jest zupełnie innym radiem bo nie ma żadnego z pionkowych gadżetów ale bije go na kolana zupełnie.
7909 po prostu bije pod względem jakości dzwięku chyba (może na pewno) wszystkie dzisiejsze radia do kwoty powiedzmy 4tyś...

konkurować z nią mogą HX-D1, HX-D2, mac, A1, Z1 denona..
taka prawda :)

z tym że na pewno trzeba posłuchać 09 w swoim systemie bo wymaga dobrego towarzystwa

wow 4tysie to troszke duzo :)
tego pionka moge miec za 1500 zeta wiec bujamy sie w takim przedziale:)
7909 to jakis kultowy model?
ogolnie ja podchodze dosc konkretnie do zakupu radia ale troszke z dystansem, bo wiadomo ze kazde radio ma jakis swoj mega mocny punkt i slaby. Ja poki co gram z najtanszego kenwooda za niecale 400 zeta, kazdy twierdzi ze jak sie przerzuce czy to na clariona czy na pionka czy alpine to mnie zwali z nog:)
pionek mi sie baaardzo podoba z wygladu, alpine mialem kiedys ale jakis niski model i bylo ok ale troszke chyba drapieznie, wiec tak naprawde jezeli ktos mi powie ze pionek to przyjemne radio warte swoich pieniedzy to je kupie:)no chyba ze jakos beznadziejnie i sztucznie eksponuje np ktores z pasm.

pozdro

Norbunio, 7909 zmiescisz sie w swojej kwocie, tylko trudno dostać..
a konkurencją dla 7909 mogą być obecnie produkowane radia - tylko droższe.
owszem dość uznany model..
chyba ze sie myle ;)

a pioneera p88rs miales okazje posluchac?
rozumiem ze 7909 tylko uzywka? ja chce kupic nowe radio:(

Sorki ze sie wtrace, ale 7909 za 1500? albo na zachodzie jakims cudem albo zlom. Przeciez to ciezko ponizej 2 tys znalezc....

hmmm zapewnie 7909 to bajka sprzet ale niestety zycie mnie nauczylo ze to co nowe to nowe:) wiec ja upieram sie na maxa przy nowym radyjku ze wzgledu na gwarancje oraz to ze jest po prostu nowka sztuka-mam jakies zboczenie do nowych rzeczy :P

[ Dodano: 2007-06-12, 00:12 ]
Marcy$ sprawdz maila prosze, napisalem Ci dzis wiadomosc

Pozdro

Powrót