• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Radio i głośniki do Clio II

Reakcji
0
Witam :)
Dostałem za zadanie od koleżanki nagłośnić jej samochód...

Auto to Renault Clio 2 ph 1, które fabrycznie nie miało żadnego nagłośnienia tzn instalacja podobno jest, nie ma głośników ani radia.
Budżet jakim dysponuje to 500 zł.
Co do wymagań - "żeby grało..." ;) Radio musi posiadać usb, odtwarzać mp3 i... wszystko musi być nowe :/
Osobiście myślałem nad takim zestawem:
Radio:
1 PIONEER DEH-2300UB ( http://allegro.pl/pioneer-deh-2300ub-2320ub-2300ubb-1-gratis-kr-k-i1667714730.html )
2 Kenwood KDC 4051UR ( http://allegro.pl/kenwood-kdc-4051ur-4051ug-usb-aux-krakow-i1671246767.html )

Wiem, że w tej klasie cenowej gra to wszystko tak samo, jednak chodzi mi np. o awaryjność i obsługę (tu mam chyba większe przekonanie do Pioneera)

Głośniki - i tu jest problem :/ Osobiście ładowałbym bez zastanowienia 165mm jednak na pewnym forum wyczytałem, że trzeba ciąć blachę oO Po za tym nie wiem czy resztę budżetu w całości przeznaczyć na głośniki, czy może wziąć tańsze i mieć jeszcze na wygłuszenie drzwi?
Na razie jedyne co mi wpadło w oczy to chyba tylko to: HELIX BLUE 62C ( http://allegro.pl/helix-blue-62c-wymarzona-muzyka-i-kurier-gratis-i1665159997.html )
Ważne, żeby głośniki nie były prądożerne, bo raczej na pewno będą zasilane tylko i wyłącznie z radia.

Zajmował się ktoś w ogóle nagłaśnianiem tego auta?
Ahaa i wolał bym raczej kupować osobiście na terenie Krakowa :)

Pozdrawiam, Michał :)

O witam Krakowiaka :)

W clio 2 nie musisz nic ciąć - tu masz rozebrane drzwi: http://lh6.ggpht.com/_eGaoIGA5Suw/SUWGsacbrJI/AAAAAAAAA14/6TGk3QUte6M/DSC02101.JPG
Magnes głośnika wejdzie, co najwyżej musisz dać dystanse, jak zestaw będzie głęboki.

W caraudiodomain mozesz posluchac zestawów - sprawdz te helixy, powerbassy 6s, HERTZ DSK 165, GROUND ZERO GZIC 650X noi sam wybierz co gra najlepiej, chociaż podpowiadam że skup się na helixach i pb.

Pozdrawiam

To tam bez dystansu wejdzie 165mm? :) W sumie skupiałem się głównie na helixach, bo mają najmniejsze zapotrzebowanie na prąd, a i wyczytałem, że pod radio podobno sprawdzają się JBL'e CS-6c ( http://allegro.pl/jbl-cs-6c-kurier-gratis-autoryzowany-montaz-jbl-i1693305470.html )
Hertze słyszałem u kumpla w aucie ( niestety nie wiem który dokładnie model, ale albo ESK albo własnie DSK ) i nie skrzywdził bym jej takim zestawem :) Te wysokie masakrycznie kłują po uszach... Ground Zero mam wrażenie, że będą potrzebowały wzmacniacza żeby "w ogóle zagrać" ;)
I czy ktoś miał do czynienia z tymi radiami, które podałem wcześniej? :)

Tyle że w Krk ciężko je spotkać - najbliżej w Kocmyrzowie, w stronę Proszowic, no zestaw gra bardzo podobnie jakościowo do Tonsilów Speedów 1700.

Do Kocmyrzowa mam bliżej niż na zakopianke :) Jest opcja tam ich posłuchać? :) i jakieś wskazówki w którym to jest miejscu?
I nie wiecie jak się będą zachowywać pod samym radiem?

To jest kocmyrzów 239, Łukasz Kluzek. tel. 666-571-522, mail klukasz@poczta.onet.pl

Dzwoniłem do niego - obecnie nie ma macromów, ale jak do niego zadzwonisz to jutro zamówi i do odbioru będą pod koniec tygodnia. Jak będą - możesz posłuchać - ma też hertze HSK165 które imo grają lepiej - trzeba ściszyć tweeter, i nie podłączać go pod radia alpine, to dobrze zagra :) Helixy też ma. Więc polecam podjechać - ale wcześniej przedzwonić i się umówić.

BTW - skąd konkretnie jesteś, jeżeli można wiedzieć? możesz na pw.

Hertze słyszałem że są strasznie prądożerne... a ciężko mi będzie namówić na wzmacniacz :P Poza nie ta kasa troche ;) 500 na radio + głośniki + jeszcze pewnie dystanse ... bo o wygłuszaniu to już nie ma co mówić.

Wczoraj montowałem Kenwooda KC321 - świetne radyjko, dobre brzmienie jak na chinę, stereofonia nawet się pojawiała. Interface przyjazny - na pewno bym uderzył w strone Kenia jeżeli chodzi o radio.

Każdy głośnik jest prądożerny :P z czegoś żyć musi w końcu, jeden musi więcej drugi mniej skonsumować. To jakieś stereotypy odnośnie ich prądożerności - grają pod radiem, oczywiście do momentu kiedy nie włączymy loudnessu i nie podbijemy basu. Oczywiście pod wzmacniaczem pokazują dużo więcej.

A nie udało by Ci się namówić koleżanki na sprawdzone używki? Powiedz że może mieć wtedy sprzęt dużo lepiej grający od tego co idzie kupić nowe.

Namówić... może być ciężko :)
Coś nie mogę znaleźć tego radia, zjadłeś chyba 'd', ale i tak nie widzę symbolu 321 :P

JVC KD-R321 ale jest bez usb - bardziej chodzilo mi o marke - bo wiekszosc rzeczy w srodku jest taka sama, roznia sie tylko osprzetem.

No to niestety jak nie ma usb to odpada :/
W takim razie raczej będę celował w zestaw Pioneer DEH-2300UB i do tego te macromy, ew. helixy...
Chyba że ma ktoś jakieś inne propozycje? Albo jakieś zastrzeżenia do powyższego zestawu?

Ja mam do pioneera. Aktualnie mam jedno z wyzszych modeli Pioneera z bajerami - w podpisie znajdziesz model. I powiem że to w ogóle nie gra poza właśnie bajerami nie ma nic z dźwięku do zaoferowania. Nie wiem czy 3x tańszy keniek którego wczoraj montowałem nie zagrał by lepiej od tego pionka, więc sądzę w tanich radiach pioneera dźwięk będzie jeszcze uboższy. Więc postaw na kenia.

Czekaj bo się pogubiłem :D 2x piszesz o kenwoodzie a podajesz dokładny model JVC :P Myślisz że Kenwood KDC-4051UR będzie lepszym wyborem? Jak już mówiłem, to usb jest obowiązkiem, koleżanka nie ma mega wymagań i jej mp3 w zupełności wystarcza...

Wiesz jest jeszcze ciekawy Peiying PY8138. Ma dużo szmerów bajerów np. Pilot, USB, czytnik kart pamieci :)

Jakoś nie mam zaufania do takiej masówki... stawiam to na równo z medionem i innymi "krzakowatymi" firmami ;)
Po za tym zaznaczyłem to, ppm> wyszukaj w google... I zgadnij co mi się pierwsze rzuciło w oczy? Problem z czytaniem mp3 przez usb :P

Trochę się pozmieniało, mianowicie używki też wchodzą w gre :) Macie jakieś propozycje? Najlepiej na terenie krakowa..., chociaż rozważę też coś w dalszych rejonach ;)

Ostatnia edycja:
Osobiście posiadam Kena KDC-4047 i mogę go z czystym sumieniem polecić jestem z niego b.zadowolony praktycznie niczym się nie różni od KDC-4051.

Powrót