• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Radio samochodowe pod zasilaczem ATX - pytanie

Status
Ten wątek został zamknięty.
masz 2 wzory - na moc i na opór. (poszukaj sam)
daj rezystor 5-10w i oblicz wartosc R tak zeby nie wydzielila sie wieksza moc niz moc rezystora

Ja już pełno takich postów czytałem i nie chcę sam dać złego więc chcę, aby mi ktoś podał mi to na ''tacy'' bo wszyscy się mądrzą i piszą: oblicz se sam, oblicz wydzielaną moc, i tak w kółko. A nikt sam z jakiegoś forum NIE poda, jaki MA być... (Nie mówię o was)

Mozesz policzyc na kalkulatorze jak mnożyć nie potrafisz. Jak ktoś ci poda na tacy to nie będziesz miał teorii przed praktyką.

No podstawy no...
Wzór na opór:
R=U/I
Wzór na moc:
P=W/T
No i jak dalej mam obliczyć ? Nie potrafię wyliczyć, jaki mam dać na tą linnię no...

Ostatnia edycja:
skoro masz już wzory to wypisz teraz dane, oraz szukane

---------- Post dodany o 00:13 ---------- Poprzedni post o 00:12 ----------

oczywiscie moc bierzesz ta elektryczna a nie mechaniczna
to co napisales to ilosc wykonanej pracy w jednostce czasu. tutaj sie nie przyda ;)

czego nie potrafisz?
pomyslec chwile?
czy wszystkie obecne dzieciaki sa tak oglupiane w szkole ze nie potrafia samodzielnie myslec?!

dane: - jakie wartosci z tych wzorow masz podane?
szukane - czego chcesz sie dowiedziec?

P= u * i

R = u / i

U - napięcie
i - prąs
r - opór
P - moc

ten rezystor jest tylko dla ustabilizowania napiecia. w przypadku radia nie ma to wiekszego znaczenia...

jak nadal jestes taki uparty to podlacz zarowke ;]

Ah ta dzisiejsza mlodziez... Mnie w szkole podstawowej na zajeciach techniki uczono podstaw elektroniki. Budowy polprzewodnikow, pomiarow, konstruowanie prostych ukladow, jak np mostek zenera itp. Zeszyt cwiczen Mincewicza mam do dzis :)

Nie na temat...
Mnie na technice uczyli szycia, jak działa mikrofon, pisma technicznego itp.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót