• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Radio...

• Autor wątku Autor wątku j4ku3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Witam, jak w temacie ująłem moje pytanie dotyczy radia samochodowego.
Planuję przeznaczyć na zakup ok. 500zł. Samochodowych radioodtwarzaczy na rynku jest niesamowicie wiele. Sam osobiście dokładnie nie wiem czym się sugerować przy zakupie radia, dlatego proszę o pomoc w doradzeniu.

Dodam, że na dzień dzisiejszy skompletowałem już taki sprzęt:

Subwoofer:

GDN-300-30-4-AP (własnej roboty) - wtrącę w temat kilka słów o tym głośniku. Na forum jest kilka projektów owej konstrukcji i powiem z uśmiechem na twarzy, że nie żałuje ani jednej złotówki, którą wydałem aby narodził się mój subik =).

Wzmacniacz:

Intimidator XS
XSA-330
300W
2x165W lub 1x330W

Pozostałe części:

Kabel zasilający wzmacniacz 10mm
Bezpiecznik: ACR
Chincze: OEHLIBACH (2,5mm) oraz drugi komplet - 2x AIU 2,5mm
Kabel masa - 10mm
2x zwrotnica - FOCAL Access
2x zwrotnica BLAUPUNKT
Kabel głośnikowy 3,5mm

Czekam na Wasze opinie na temat głównego wątku zawartego w temacie - zakup radia, oraz mile widziane są opinie na temat sprzętu.

Pozdrawiam i dziękuję.

krzyhoo9 napisał:
Mi osobiście najbardziej podoba się KENWOOD KDC-W5031 ,a tak poza tym to ciekawe są jeszcze PIONEER DEH-3900MP i SONY CDX-GT414. Wszystkie mieszczą się w twoim przedziale cenowym i maja 4x50 Mosfet. Chyba że cos w odczytem DVD to znalazłem BOSCHMANN SLD65 ale nie miałem z takim czymś do czynienia
http://allegro.pl/item169758932_hurt_dvd_boschmann_sld65_divix_port_usb_slot_sdmmc.html

:lol:

jesli nowe i z mp3 to ja bym sie zastanowil nad :
-ALPINE CDE-9870R
-PIONEER DEH-P5700MP

bez mp3 :
- Pioneer deh-6500r albo wyzszy
- cos z alpinki

Ja osobiscie kupil bym Nakamichi :D

Jeżeli ktoś mi zadaje podobne pytanie "znajdź mi radio za 500zł" to zawsze odpowiadam
Alpine radia deklasują resztę.

Na moc radia nie patrz producenci wyższych modelów umieszczają wzmacniacz aby był , bo wiadomo obsługą głośników zajmuję się wzmacniacz. No chyba że do napędzania przodu chcesz używać końcówki z radia. Zresztą i tak takie radio ma 18 rms .

Radio to najważniejszy element zestawu i nie ma co oszczędzać i kupować jakiś buszmenów itp.

W końcu konkretna odpowiedź :) Dziękuję kremat0r. Sugerował byś jakiś konkretny model?

j4ku3 napisał:
W końcu konkretna odpowiedź :) Dziękuję kremat0r. Sugerował byś jakiś konkretny model?
Nakamichi zjada na sniadanie alpinki do 500zl a nie wspomne ze oprocz podeli 7909 i zblizonych to w ogole ciezko znalezc jakies konkurencyjne radio... dopiero MCinotsh czy pionier + dsp ten z bialym podswietleniem :)

W tej cenie z nowych raczej za dużego wyboru nie masz.
Ostatnio byłem w norauto i mieli promocję z 600 na 499 :)

nowe modele z alpine to juz nie to co kiedys.. idac z technika i z tym co ludzie kupuja poszli troche w kolorowanki :(

Powrót