• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Raspberry - streaming + serwer muzyczny sterowany z telefonu

Ja korzystam z opcji "Pliki/Listy odtwarzania" - jest dużo szybciej i wygodniej, a albumy są posortowane, tak, jak ja chcę, czyli folderami na dysku/serwerze, a nie jak zrobi to "automat"...

mpd + MPDroid - świetne połączenie, można dodawać katalogi w całości.

Tak też jest w KODI - do playlisty można dodawać całe katalogi wraz z podkatalogami jednym kliknięciem - a jak muza jest już na playlist'ie, to można szybko przełączać się między utworami, przewijać, itd.

mpd też jest dobrym rozwiązaniem, tylko wczytywanie/zapisywanie playlist w MPDroid jest trochę uciążliwe...

Generalnie autor chciał podłączyć urządzenie do TV, stąd też propozycja KODI - zresztą można sobie do testów zgrać na pena i przetestować - 5min. roboty ;)

Zapomniałem jeszcze dodać, że działa Spotify (wtyczka Spotimc) - w wariancie premium jakość PCM-AUDIO 1411kbit/s 44.1kHz (przynajmniej tak zeznaje KODI).
Niestety aby skorzystać z wtyczki potrzebny jest TV..., ale po załadowaniu playlisty, czy albumu dalsze sterowanie jest już dostępne z poziomu Yaste, więc TV można wyłączyć - chyba, że chcemy widzieć tekst utworu, to się nadal przyda ;)

Do pilota szczerze polecam flirc'a (flirc.tv). Swoje się namęczyłem żeby skonfigurować LIRC-a i nie spodziewałem się zbyt wiele po tym urządzonku a jest to rewelacja- napędzany jest dowolnym pilotem a po zapamiętaniu komend działa z tym pilotem jak klawiatura- tak więc wypinam to z komputera, wkładam w inny i działa tak samo. W tym momencie mam 2- jeden w linuxowym mc a drugi w androidowym tv- dodaje komendy do KODI z klawiszy oryginalnego pilota, które nie były używane po odpaleniu Kodi. Trochę ponad 20 dolców, jeden kupiłem na ebay.de, drugi na oficjalnej stronie.

przy użyciu programy Putty udało mi się włączyć I2S zgodnie z http://www.runeaudio.com/documentation/troubleshooting/rpi-troubleshooting/ i jest widziane w mpd, jednak który z tych
# Uncomment one of these lines to enable an audio interface
#device_tree_overlay=hifiberry-dac
device_tree_overlay=hifiberry-dacplus
#device_tree_overlay=hifiberry-digi
#device_tree_overlay=hifiberry-amp
#device_tree_overlay=iqaudio-dac
#device_tree_overlay=iqaudio-dacplus
powinienem odblokować dla soekrisa ?

hifiberry-dacplus ma jeszcze sterowanie parametrami poprzez dodatkowe linie I2C. Więc wczytywany jest inny driver dla ALSA. Więc na pewno nic z plusem :)

Dzięki panowie, dodałem tak jak Ciechomir napisał i zaczęło gadać :D Niestety potwierdza się to co napisał wieniu, drugi plik który odtwarzam i Phil Colins jakby ,, przeskakuje ''. Mam nadzieję że to naprawią.

Powrót