• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Raveland AXX 1010 i skrzynia 25litrów

Reakcji
0
Mam skrzynie 25l, chce w nią wsadzić Raveland AXX 1010. Tylko nie wiem na ile Hz ją zestroić...

Edit: nie wiem czy nie przeniesc tematu do AKUSTYKA?

Tu jest kilka symulacji:

25L 42Hz br (fi) 8cm

---------------------------

25L 40Hz

Od razu mówie ze nie znam sie za dobrze na symulowaniu, wiec prosze o porady.

strój jak najniżej.. ale według mnie te 40Hz nie jest tak źle..
sam mam ten głośnik.. i suba w CA na nim.

No właśnie bude już mam. Sądzicie ze w 25litrach dobrze zagra??

Na stronie Ravelanda podaja 20L i 46hz :roll:

wsadzaj w to co masz i jak sie nie spodoba to zmienisz. ja bym zostawil te 40Hz
tylko najlepiej daj glosnik magnesem na zewnatrz bo zajmie prawie polowe budy :lol:

nie wiem w końcu to tylko program, i jedynie zasymulować lecz to tylko teoria, najlepiej stroić na ucho jak jesteś w miarę osłuchany, wtedy jak cos to sobie można samemu testować i rozpatrywać wszelkie opcje..

fakt wsadząjąc głośnik magnesem do środka mozesz mówić że wyjdzie ci jakieś około 20/22litry, a resztę zje ci głośnik.. ale to w sumie nic, bo producent proponuję 20litrów..

axxa 1010 słuchałem w wielu budach, od naprawde małych do sporych , w br i w closed i najlepszy kompromis do okolice 30l strojone na jakieś 40hz, mniejszej budy nie polecam - choćby br ciężko zmieścić i albo dmucha jak cholera , co wbrew pozorom w samochodzie też słychać, albo stroi za wysoko to jest jeszcze gorsze.

a pomyśleć że ja swojego kupiłem za 90zł, nowego.. :D była jakaś wyprzedaż na allegro.. :mrgreen:

Ja jak zdobede troche kasy to najprawdopodobniej wystartuje z porzadnym CA,czyli 0 prowizorki,mysle nad axx do suba ,do tego cp 225W ,na front jeszcze niewiem bo panele odpadaja(chyba ze ktos ma sprzedac do golfa 2),i alpinke na front bo juz mam.

Powrót