• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Redukcja napięcia do zasilania wskaźników wysterowania

Podłączę się pod temat, szukam najprostszego stabilizatora 12V z 40V, pobór max 300mA. Samą zenerkę usmażę, 7812 ma VImax 35V. Jakieś sugestie?

brałem to pod uwagę, tylko jaki tran będzie ok, żeby wytrzymał taki prąd, BD139?

Podłączę się pod temat, szukam najprostszego stabilizatora 12V z 40V, pobór max 300mA. Samą zenerkę usmażę, 7812 ma VImax 35V. Jakieś sugestie?

brałem to pod uwagę, tylko jaki tran będzie ok, żeby wytrzymał taki prąd, BD139?

Wytrzyma tylko będzie się na nim tracić spora moc: (40-12)V * 0.3A = 8.4W potrzebny będzie nie mały kawałek aluminium. Aby pobrać ze stabilizatora taki prąd w bazę tranzystora trzeba min wpakować ze 3mA prądu (zakładające optymistycznie bete 100) należy to uwzględnić przy dobieraniu prądu zenenrki albo lepiej dać darlington-a np. BD681

scythe1123: Proponuję przesunąć R6 nieco w dół (górny pad R6 zachodzi na prawy pad R8), C3 odrobinę w górę (to odseparuje od siebie nieco bardziej pady D1 i C3), miejsce jest więc śmiało.

Poprawiłem i przesunąłem duży rezystor w lewą stronę by w prawym górnym rogu było więcej miejsca na mocowanie płytki

to już fizycznie to wykonam, bo inaczej muszę ścieżki przesuwać, zaraz se wydrukuje na drukarce i zobaczę jak w rzeczywistości to wygląda

układ złożony, podłączony :)
wyjścia głośnikowe przez PRkę podłączone pod wejście układów według datasheetu

wyregulowałem wskaźnik wysterowania by na "godzinie 3" na potencjometrze wskaźnik pokazywał max, przy takim ustawieniu wskaźnik dopiero reaguje przy głośności potencjometru na "godzinie 10"
wolałbym, żeby wskaźnik wcześniej reagował na sygnał i łagodniej reagował na sygnał, bo jak teraz ustawię większą czułość na PRce to już koło "godz 12-13" na potencjometrze, jest max na wskaźniku

mam nadzieję że zrozumiale napisałem

co zrobić żeby rozszerzyć zakres wskaźnika
datasheet: http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/230126/TI/TL489C.html

Powrót