• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Reduktor Szumu - video blog

Ogladalem to z moja dziewczyna. Na poczatku mnie opieprzala... Pozniej sama przyznala racje ze facet dobrze gada!

Fajne i dosyć ciekawe. Każdy raczej sam dopasowałby sobie te zestawy ale jako propozycje mogą niektórych nakierować.

tylko trochę lipnie mierzyć kartą która nie ma rzeczywistej rozdzielczość 16bitów...

No dobra kable sygnałowe cyfrowe już pomierzone a jak z kablami analogowymi? A kable głośnikowe? OFC a CCA itp?

rozumiem, ale jak chcesz wykazac ta roznice?
w kilku fizycznych parametrach?
w jakich i jak one maja wplywac na brzmienie?

to sa bardziej kwestie fizycznych wlasnosci czy oszczednosci w wykonaniu. elektrycznie tylko kilka roznic bedzie, ktore mozna obejsc np wiekszym przekrojem

CCA - Copper-clad aluminium wire - żyłki są wykonane z aluminium oraz pomiedziowane - taki przewód, jest bardziej łamliwy oraz ma większą rezystancję w funkcji długości dla analogicznego co do przekroju przewodu OFC.
OFC - Oxygen-free copper - żyłki są w całości wykonane z miedzi.

Czyli przy długości 2-3m przewodu OFC w poruwnaniu do CCA musiałbym zastosować większy przekrój dla CCA aby rezystancja była na poziomie OFC w mniejszym przekroju. No dobrze ale czy ta łamliwość jest aż taka straszna? przecież zazwyczaj takie przewody leżą sobie swobodnie na ziemi i nie są narazone na działanie jakichś mechanicznych czynników. Wracając do różnic, czy przy zastosowaniu OFC 2x1,5mm2 i CCA 2x1,5mm2 przy długości 2-3m będzie zauważalna różnica w brzmieniu?

ta lamliwosc jest zauwazalna np jak czesto przykrecasz kable. u brata w samochodzie czesto CCA sie lamia jak wyciaga skrzynie

czy przy zastosowaniu OFC 2x1,5mm2 i CCA 2x1,5mm2 przy długości 2-3m będzie zauważalna różnica w brzmieniu?
watpie

ja staram sie unikac CCA z innego powodu. te kable maja byc tanie i takie sa. dlatego wole dolozyc pare grosza do lepiej wykonanych OFC

Nie na temat...
kable - najważniejsze cechy elektryczne > rezystancja oraz pojemność. A to wpływa na brzmienie zestawu, szczególnie dla kabli głośnikowych gdzie ich długość sięga ponad nie wiem, 50 metrów. A że takich długości się nie używa to uważam, że ogólnie nie wpływają na brzmienie :) kwestia lepszego wykonania i świętego spokoju, że ma się coś lepszego niż zwykły bubel

Powrót