• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Regeneracja Altusów 110

Reakcji
0
Wiem, wiem... temat poruszany pierdyliard razy.
Mój kolega, który nic się nie zna na akustyce, który nawet chce zrobić ultra mocny subwoofer na przetworniku 16cm 888 i TDA 2030 znalazł na działce Altusy 110. Pech chciał, że przywiózł je do domu. Problem-jak zawsze. Popękane górne zawieszenia głośników: średnio i niskotonowego, o ile wogóle coś z nich zostało. Moje pytanie jest następujące. Czy można zastosować zawieszenia nieoryginalne zamiast oryginalnych Tonsila? Może STX ma coś podobnego? Kolega dosłownie lata mi koło d**y więc chciałbym aby mi ktoś jak najszybciej doradził i nie mam tu na myśli chamskiego zachowania wobec kolegi w stylu "wypchaj sie" etc. tylko zwykłą koleżeńską pomoc.
Z góry thx

czytajac posta mozna wywnioskowac ze kolega nie ma zbyt duzo kasy wiec pewnie o nowych przetwornikach Tonsila nie bedzie pewnie mowy... jeden koles z allegro sprzedaje cale zestawy naprawcze- widac na zdjeciach czasem zregenerowane glosniki przez niego i naprawde fachowa robota... nie pamietam jego nicku ale zaraz pewnie ktos napisze i wtedy bedziesz mogl z nim zagadac poprzez allegro co i jak

no wlasnie ja tez tylko to raz w zyciu robilem (Altus 300 dla jakiegos faceta) i niezle sie napocilem zeby bylo rowno i zeby klej nie wystawal.... a zreszta zdaje sie ze glosnik po regeneracji ma inne parametry niz oryginal wiec mozna sie zastanowic czy naprawde warto

Zeby stracic mniej kasy i czasy mozna wstawic wogole zamienniki oferowane na aukcjach.Napewno na jednorazowym klejeniu sie nie skonczy, a jak sadze do naprawy juz sie nadaje nie tylko zawieszenie ale i cala reszta wiec nie warto bo za zestawy naprawcze i moze nie jeden bo za pierwszym razem moze sie nie udac, zaplaci sie tyle co za podrobki chinskie.
I regeneracja i zamienniki dadza "jakis tam efekt" wiec bez roznicy.

Kolega nie ma zielonego pojęcia o akustyce, kase natomiast ma, ale nie będzie wydawał xxx złotych na zakup nowych przetworników. W tej chwili membrama trzyma się tylko na dolnym zawieszeniu, więc przydało by się naprawić to jak najszybciej. W Altusach 110 głośnik niskotonowy ma średnice 250mm (chyba) Czy można po prostu kupić jakieś badziewie piankowe za 5zł o tym rozmiarze? Koledze nie zależy na jakości, woli jak jest głośno, więc zmiana parametrów nic nie komplikuje. Czy do klejenia będzie dobry butapren?

Nie bedzie glosno tylko cicho a nawet cisza bo sie przetrze cewka jak krzywo cos bedzie przyklejone albo sie odklei..... masakra bedzie to napedzane radyjkiem tranzystorowym na paluszki na tej dzialce?
Zatem zrob sam zawieszenie z silikony z tuby.

Altuski

Altuski

No widzicie ja swoje altuski 110 mam po małym tuningu bo mam GDN 25/60/1 i te głośniki sam regenerowałem.Aktualnie gram na nich na imprezkach i nie narzekam az tak bardzo.Regeneracja sie naprawde opłaca z tego względu że ze starego 20 letniego Tonsilka mozna zrobić fajny ciekawie grający głośnik

Powrót