• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Regeneracja głośnik GDN 20/40/14 gumowe zawieszenie reszta

Reakcji
0
Regenerowałem głośniki. Przyklejenie dolnego resora no problem. Cewke do
resora w jednym przykleiła się ok a w driugim gdzieśbutapren a dałem na
początek mało spłyną i czepił się, no to od nowa wyrwać to i znowu głośnik
nie naprawiony. W tym co skleiłem 2 rzeczy ok to skleje membrane najpier
posmarowałem kosz a potem resor przedtem wyczyściłem wszystko dokładnie
papierem ściernym i spirytusem. Ale ten cholerny BUTAPREN nie chwycił bo
zaczą się odklejać mimo dociśnięcia. Nie mam pojęcia dlaczego co źle
zrobiłem chyba wszystko dobrze. Wqwiłem się jak cholera. Rasumująć 30 zł
poszło w błoto ale nie powiedziałem ostatniego słowa bitwe przegrałem ale
wojny jeszcze nie . Dodam tyle że zawieszenie było gumowe . skoro inni
potrawią to zrobić to ja też i koniec. Najbardziej mnie nurtuje to że nie
można było przyklejić membrany do kosza.
Zrobiłem tak według schematu na www.diyaudio.pl i innych.
Macie coś do powiedzenia

cewkę przykleja się na jakiś sztywniejszy klej niż butapren. Cewkę do resora dolnego i membrany przyklej na coś w stylu poxipol

Wlasnei dlatego uwazam ze to szarlatanstwo.
Moze i ktos cos zlepil ze wygladalo i jakis dzwiek wydawalo ale to prowizora , bez maszyn ktore to robia smiechu warte.Nie bawie sie w to.

Znam człowieka który regeneruje głośniki i to całkiem dobrze. Ale mimo wszystko co nowe to nowe. Wole kupić sobie nówke tesle niż regenerować tonsile mając nadzieje że parametry nie zmienią się.

Butapren zupełnie się nie nadaje - nie wiem kto w ogóle wymyślił, żeby nim kleić głośniki? Butaprenem nie powinno się kleić cewki z membraną, gdyż klej ten nie służy do klejenia punktowego, tylko do dużych powierzchni - tak jak np. klejenie resora górnego do kosza. Tyle tylko, że pianka albo guma w zawieszeniu górnym deformują się po posmarowaniu butaprenem. Polecam dlatego stosować inne kleje - sam korzystam z kleju introligatorskiego (sprzedają w buteleczce po 2,50 zł). Jest to gęsty, biały klej, podobny do wikolu, jednak po wyschnięciu robi się bezbarwny i tworzy elastyczne połączenia. Dostępny również w czerwonych tubkach jako klej "Magic".

Witam. Ja doklejenia górnego zawieszenia użyłem kleju uhu firmy Kraft i trzyma dobrze.

A co myślicie o tych klejach który najlepszy i czy wszystkie moża zastosować
poxipolem elastycznym
"kontaktu" Henkla
butapren firmy anser
akrylowy klej do drewna
akrylowy klej introligtorski
klej epoksydowy

tylko butapren
jednak nie nadaje sie on do piankowego zawieszenia
bawilem sie jzu z roznymi klejami polimerowymi introligatorskimi vikolami super glue pxipol butapren jest najlepszy

Ale przez tego butaprena straciłem dwie membrany na gómowym zawieszeniu. Inni kleją innymi klejami wyżej wyieiuonymi i jakoś kleji im się to a butaprenem to mnie szlak trafił napewno nim już nie będę kleił. wybiore sobie poxipol przezroczysty

Tak poczekałem dociskałem srubokrętem tam gdzie docisnałem to się odkleiło i tak w kółko pierwsza membrane skleiłem butaprenem a drugą i nnym butaprenem i z nowu to samo. Zamóiłem znowu 2 membrany i będę kleił ale nie odważe się już użyć butaprenu. Skleje je poxipolem przeźroczystym

ja kleilem epoksydowym dwuskladnikowym i trzyma bardzo dobrze.Kosztuje cos kolo 8 zl.

Moje miasto jest zacofane nie ma tych kleji akrylowych henkla itd naszczęście poxipol jest normalnie parodia

Cześć

Nie, nie ... nie jest zacofane... Musisz pochodzić troche...

Szukaj epoksydowego kleju dwuskładnikowego, jak nie to przyjedź do Ustrzyk :) tutaj takie coś dostaniesz

Za ok 11zł masz w sumie 30ml, podobny do epidianu 5. Jest przezroczysty, trzyma mocno.
Co najważniejsze ... ma dużą wytrzymałość termiczną - butapren niestety nie ma i jest elastyczny, a ten robi się sztywny.
Kiedyś kleiłem głośnik (cewkę) epidianem, kapitalnie klei, mocno i to się liczy.
Jeżeli nie dostaniesz i tak, to wybierz się (jeżeli znasz kogos) do kogoś kto buduje jachty, łódki - oni epoksydownymi kleją.

Pozdrawiam

Chłopaki udało się po wielkich trudach zregenerowałem te dwa głośniki. Bass chodzi płynnie soczyście i bez pierdnieć i takich tam , aż się zdziwiłem

ja kiedyś bawiłem się koszami marki tonsil i kombinowałem..... osiągnąłem całkiem niezłe TiS ale głośnik nie grał ładnie.... okazało się dla czego jak zdjąłem charakterystyke...... wysokie tatry.....

Powrót