• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

regeneracja głośnika basowego 15"

• Autor wątku Autor wątku koko6
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Witam
posiadam głośnik basowy estradowy 15"(no name) który chcę zregenerować--wymienić kpl.membranę,resor no i cewkę.Cewka ma następujace wymiary
--śr.50 mm
--wys.uzwojenia 11 mm
--wys.karkasu 41 mm ,wysokość nadbiegunnika 5 mm.Posiadam cewkę o śr.50 mm.wys.uzwojenia 25 mm i karkas 55 mm czy mogę ją zastosować uwzględniając zasady montażu zawarte na stronie .Bardzo proszę o radę.

Myślę że będzie ok. Ale niech się wypowiedzą bardziej doświadczeni. Może być bardziej skłonna do stukania o nabiegunnik.

A Czy cewka jest uszkodzona? Jezeli nie to nie ma potrzeby wymiany tylko odklejasz z pomoca ja np rozpuszczalnik nitro i podwazam pilniczkiem potem usuwasz membrane i zawieszenie nastepnie zakladasz nowe i centrujesz cewke czym tam chcesz np kawalek papieru i w rulonik ktos dokonczy bo nie mam czasu

oryginalny glosnik ma x-max 3mm
jak zamontujesz swoja cewke to x-max bedzie wynosil az 10mm!

nasuwa to pytania:
- czy uklad magnetyczny pozwoli na taki skok cewki?
- czy geometria kosza zapewni wiekszy x-dam?
- czy resor i zawieszenie membrany pozwola na taki skok?

A Czy cewka jest uszkodzona? Jezeli nie to nie ma potrzeby wymiany tylko odklejasz z pomoca ja np rozpuszczalnik nitro
nitro to ty nic nie rozkleisz :p
do rozklejania klejow butaprenowatych (jest takie slowo?) uzywa sie rozpuszczalnika ksylenowego ;)

oryginalny glosnik ma x-max 3mm
jak zamontujesz swoja cewke to x-max bedzie wynosil az 10mm!

nasuwa to pytania:

nitro to ty nic nie rozkleisz :p
do rozklejania klejow butaprenowatych (jest takie slowo?) uzywa sie rozpuszczalnika ksylenowego ;)

... :)

To wiesz co lepiej tego nie naprawiaj , bo jak to głośniki no-name , nie zagraja dobrze szczególnie po regeneracji całkowitej ( bynajmniej takie moje zdanie )
Może rozważ zakup takiego czegoś
GDS-30-200-8-SE
Eminence Delta 15.

Membrana jest uszkodzona mechanicznie,cewka spalona i zdeformowana.Naprawiam wyłącznie w celu spróbowania swoich sił,jak się uda to będzie OK,jak nic nie wyjdzie to nie ma bólu.Posiadam taką cewkę i chcę dokupić resor i membranę i dlatego poprosiłem o radę bardziej doświadczone grono.

nasuwa to pytania:

Paweł to są pierdoły :P

1) Sprawdź średnicę wewnętrzną cewki - musi być minimum o 0,25mm na stronę większa od średnicy słupka
2) sprawdź średnicę zewnętrzną cewki - musi być o minimum 0,25mm na stronę mniejsza od średnicy nabiegunnika górnego

Zmierz to bardzo dokładnie - najlepiej suwmiarką elektroniczną.

Jak się wie co się chce to regenerowany no-name jest dużo lepszy po niż przed :)

Odnośnie średnic wszystko jest ok,chodzi mi głównie o różnice w wysokości uzwojenia i karkasu nawet wys.membrany jest prawie taka sama(różnica kilku milimetrów).Zastanawiam się czy cewka nie będzie uderzać o nabiegunnik dolny.

Odnośnie średnic wszystko jest ok,chodzi mi głównie o różnice w wysokości uzwojenia i karkasu nawet wys.membrany jest prawie taka sama(różnica kilku milimetrów).Zastanawiam się czy cewka nie będzie uderzać o nabiegunnik dolny.

To może chociaż spróbój , najwyżej będziesz musiał nie za głośno słuchac muzyki
Aha a z kąd weźmiesz resor dolny membrane kopułkę , zawieszenie ?

Przy takiej stopce "od góry" nie powinno być problemu. Możesz jeszcze odwinąć cewkę i zrobić wersję 4 omową

Paweł Żona jakoś to znosi - widziały gały co brały :P

Powrót