• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

regeneracja głośnika?

Reakcji
0
Witam. mam w domu takie kolumienki tonsila:
GDN 20/60/8
GDM 18/80
GDWK 9/80/9
GDWT 9/70/1

jakiś czas temu przez przypadek trafiłem piłką w GDN 20/60/8 ;( i nie chce grać... co mogło się stać i czy da się to jakoś naprawić?

To co podaleś to są oznaczenia głośnika jeśli nie gra głośnik to tylko może być cewka
zaglądaleś do artykółu? tam jest wszystko czego Ci potrzeba.

[ Dodano: 2009-07-10, 19:53 ]
Ale byków narobiłem :oops:

czyli trzeba kupić i cewkę, i kopułkę przeciwpyłową?

a co z membraną? też trzeba nową kupić czy będzie dało się przykleić ponownie? bo tam w artykule jest wymiana membrany a nie cewki.

Wszystko jadno czy wymieniasz wszystko czy tylko membrane czynności są takie sam przeczytaj dokładnie kilka razy najpierw sprawdź co się stało.

tam nie jest napisane czy jeśli zmieniam tylko cewkę to trzeba też kupować drugą membranę, kopułkę, itp. a ja pytam czy jeśli już oderwę membranę i kopułkę to czy można je znowu przykleić czy trzeba nowe kupować?

czarny1906, powoli, spokojnie, nic nie tnij!
opisz co sie dzieje z glosnikiem. czy mozna go normalnie ruszyc reka?
czy moze sie blokuje?
jak cos ociera lub nie moze sie ruszyc to musisz go rozebrac i skleic na nowo
jak sie porusza normalnie ale nie gra to sprawdz na poczatku linki laczace terminal z cewka

coś ociera. jak go nacisnę to nie odskakuje tak jak powinien i zostaje w takim położeniu jak go nacisnąłem. gra trochę, ale słabo.

czyli mam tylko go rozebrać i z powrotem złożyć? a będzie dało się przykleić z powrotem tą kopułke przeciwpylną i membranę i nic się z nimi nie stanie?

czarny1906 napisał:
gra trochę, ale słabo
Trzeba było tak od razu to cewka jest dobra najpewniejsze bedzie kupno nowej membrany starą możesz przykleić spowrotem ale wątpie czy uda się ją odkleić idealnie moja rada postaraj się powoli odkleić zawieszenie górne potem dolne odlutuj linki od terminali wyjmij całość ostrożnie i sprawdź co konkretnie sie stało prawdopodobnie coś sie odkleiło chyba karkas z cewką i klinuje się w szczelinie jak możesz to podeślij fotke głośnika

Hubertoos0222, widze ze malo glosnikow robiles :P

czarny1906, odklej kopolke przeciwpylowa. jak sie postarasz to uda ci sie pozniej przykleic ja na miejsce bez szkody w wygladzie
podgrzej opalarka lub malym palnikiem kosz w okolicach gdzie jest przyklejone dolne zawieszenie. pozwoli to zmiekczyc klej i ulatwi odklejanie
wycentrujesz cewke na rdzeniu tak jak jest to opisane na stronie glownej. przykleisz dolne zawieszenie i powinno byc OK

dobra. to ja to zrobię za jakiś tydzień bo jutro wyjeżdżam i muszę się w końcu zacząć pakować :P napiszę za ok. tydzień jak mi poszło;p
pozdrawiam;]

Pawel S. napisał:
Hubertoos0222, widze ze malo glosnikow robiles
Nie trafiłeś parę zestawów do altusow i altonów zrobilem i nigdy nie myślalem żeby oszczędzać stare membrany jedynie cewki jak były dobre to zostawiałem czasami zawieszenie dolne ktore można odkleić bez użycia palnika :razz:

Powrót