• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Regeneracja GDN 25/60

Reakcji
13
Witam zalegają mi na strychu GDN 25/60, do wymiany całe membrany z zawieszeniem. Pytanie brzmi nie czy się opłaca, ale co by z tego można zrobić i nie chodzi o kolumny, może jakiś tandem? czy coś równie dziwnego. Moderatorzy jeśli pytanie jest nonsensowne to do kosza :biggrin::biggrin::biggrin::biggrin:

Z mojego punktu widzenia - tak, opłaca się.
Fajne zabawki do eksperymentowania będziesz miał, mocowo nie do zajechania.
Jeśli nawet, to jak je sprzedasz, to z 10-15 zł od sztuki zarobisz :)

Witam, ja mam pomysł. Wyślij mi je, a ja zrobię z nich dobry użytek.
A tak poważnie... przeczytaj mój post wyżej.
Polecam 50L Closed ;)
Jak dalej chcesz jakieś kombinacje, to szukaj gotowych projektów. Wątpię, żeby komuś się chciało liczyć takie coś.
Jeszcze mi się przypomniało coś - Tuba Eqtom, co ty na to ? Projekt znajdziesz na znanym forum.

Ostatnia edycja:
Gdyby tylko padło zawieszenie, to membrany zostaw stare, pakowanie wynalazków zwanych przez niektórych zamiennikami to nic dobrego (a już najgorzej zapakować do nich membranę z gumowym zawieszeniem).

Gdyby tylko padło zawieszenie, to membrany zostaw stare, pakowanie wynalazków zwanych przez niektórych zamiennikami to nic dobrego (a już najgorzej zapakować do nich membranę z gumowym zawieszeniem).

Najlepszym zamiennikiem jest zestaw naprawczy w sklepie tonsila :)
Dobrze, że poruszyłeś temat zawieszeń.
Autorze, nie kupuj aby tego na allegro!

Myślałem właśnie o kupnie w sklepie Tonsil.

- - - - - aktualizacja - - - - -

W zasadzie to nie potrzebuje żadnego suba, nudzi mi się i przypomniały mi się kolumny z przed lat

Akurat tu membrany są ok, co najwyżej kopułkę przeciwpyłową nową zaaplikować i zawieszenie powinno się przyjąć.

Z tym że kolumny są przerażające...

Ampli :biggrin: to było piętnaście lat temu.

a membrany są poniszczone na zdięciu może nie widać

Ostatnia edycja:
Ok, tylko weź pod uwagę to, że niełatwo jest odkleić membranę od cewki bez mniejszych lub większych zniszczeń.

Kto wie, w jakim stanie są tam cewki.... rozkleić, zobaczyć i później zamawiać co potrzebne. Jeżeli tanim kosztem, możesz przywrócić wartość takim głośnikom, to czemu nie- nawet można tylko po to, by sprzedać jakimś fanom Altusa :p

Przecież to kompletne kolumny. Ja bym je z litości odnowił, przy okazji poćwiczył wykańczanie nietypowych kątów albo dorobił maskownicę :)

regenerowalem GDN 25/60/1 na popularnych tanich membranach i robilem na nich kolumny

ilosciowo basu odpowiednio, ale zejscie jak wspolczesnego glosnika 18cm :p

Paweł i to mnie zniechęca, nisko to nie będzie na pewno.

VenOn ta tuba może być ciekawa spróbuje coś więcej o niej poczytać jak masz jakieś linki do projektów, obliczeń to proszę

No, w obudowach takich jak altonowskie 25L@65-70Hz Faktycznie zejścia nie będzie miało.
Zrób 50L Closed i będzie grało jak nalezy :)

Na PW link wysłałem :)

Ostatnia edycja:
Kolumny które pokazałeś to chyba pierwsze polskie kolumny z próbą czasowego wyrównania głośników, jeśli dobrze pamiętam były opisane w którymś z czasopism chyba Elektronika Praktyczna? Całkiem ciekawe :) z nudów można by je odnowić niewielkim kosztem.

Powrót