• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Regeneracja Kolumn Tonsila

Reakcji
0
Witam znalazłem zniszczone kolumny Tonsila. Są one bardzo stare, jednak szkoda ich mi, a niestety nie wiem jak je naprawić. Widać że potrzebują nowych głośników oraz jedna kolumna przodu. I tu prosiłbym o pomoc w doborze głośników jaknajmniejszym kosztem. Uratowałem unitre pw 8010 i jakbym zrobił te kolumny to fajny zestaw by był.
Z góry dzięki za odpowiedzi.

kupowanie nowych glosnikow nie ma najmniejszego sensu
jak chcesz koniecznie je naprawic to regeneruj glosniki
czyli wywalasz stara membrane i wklejasz nowa z zawieszeniem

ale szczerze mowiac to ja bym to wywalil i zaczal robic cos normalnego

Mój kolega miał identyczne. Powiem krótko do pieca z nimi. Lepiej od tego grały satelitki komputerowe sundio za 40zł. Tam chyba nawet zwrotnicy nie było, tylko kond na wysokim.

Miałem ten zestaw, to ZG-15C. Kiedyś dodawali je do amplitunerów "Amator". Nic ciekawego nie prezentowały, tam nawet porządnej zwrotnicy nie było, tylko kondensator na wysokotonowym. Naprawdę szkoda wkładać pieniądze w regenerację.
http://unitra.eu.org/node/2560

Ja bym proponował wymianę zawieszenia górnego, skąd wszystkim przychodzi do głowy żeby od razu całą membranę wymieniać, wymiana zawieszenia górnego jest o wiele prostsza i mniej "inwazyjna"

scythe1123 napisał:
skąd wszystkim przychodzi do głowy żeby od razu całą membranę wymieniać
bo taniej i latwiej dostepne
zawieszenia sa za blisko 10zl
a gotowa membrane kupuje na miejscu za 3-5zl ;)

Ale wymieniając membranę zmieniasz charakter brzmienia głośnika i to już wtedy nie będzie ten sam głośnik. Będzie miał inne parametry.

Po wymianie całej membrany za 5zł z firmy Salto bodajze. Graja dobrze, problem to tu wyskotonowka i zwrotnica czyli kondensator 2,2uF.

[ Dodano: 2010-02-26, 20:52 ]
bart210 napisał:
Ale wymieniając membranę zmieniasz charakter brzmienia głośnika i to już wtedy nie będzie ten sam głośnik. Będzie miał inne parametry.
A wymieniajac gorne zawieszenie brzmienie i parametry sie nie zmieniaja? Skad glosnik wie ze po wymianie calej mambrany ma grac inaczej i zmienic swoja parametry a po wymianie gornego zawieszenia nie?

jak napisałem wymiana górnego zawieszenia jest najmniej "inwazyjne" dostajesz wtedy głośnik najbliższy oryginałowi

brencik, samo zawieszenie znacznie mniej wpływa na końcowe brzmienie niż membrana. Wystarczy, że membrana będzie kilka gramów cięższa lub lżejsza i parametry głośnika znacznie się zmienią - bas się pogłębia lub go ubywa. Różnica jest słyszalna.
brencik napisał:
Po wymianie całej membrany za 5zł z firmy Salto bodajze. Graja dobrze...
, czyli jak?

Pawel S. napisał:
kupowanie nowych glosnikow nie ma najmniejszego sensu
jak chcesz koniecznie je naprawic to regeneruj glosniki
czyli wywalasz stara membrane i wklejasz nowa z zawieszeniem

ale szczerze mowiac to ja bym to wywalil i zaczal robic cos normalnego
Dlaczego jesteś tak anty nastawiony do Tonsila ? esteiks Ci za to płaci ? Są konstrukcje Tonsila oparte o zwrotnice z 1 kondzioła, które lepiej brzmią od SCX i PJ.

Odbuduj przynajmniej z sentymentu czy z punktu historycznego. Koszt renowacji jest niski.

Ja właśnie remontuję kolumny Scherzo 120 i gdyby ich brzmienie było beznadziejne to nawet bym się za to nie zabierał. Kolumny kupione za 100zł, a brzmieniem powalają niejedne kolumny za dużo większe pieniądze.

Bociamek napisał:
Dlaczego jesteś tak anty nastawiony do Tonsila ?
nie do tonsila ale do starych gownianych glosnikow

Bociamek napisał:
esteiks Ci za to płaci ?
chcialbym :lol:

Bociamek napisał:
Są konstrukcje Tonsila oparte o zwrotnice z 1 kondzioła, które lepiej brzmią od SCX i PJ.
napewno nie w tej cenie ;]

Nie przesadzajmy, można małym kosztem doprowadzić te kolumienki do dobrego stanu .
Tak jak pisał Paweł S. membranki x2 + kopułki to koszt 10-12 zł, warto było by zainwestować w nowe wysoko tonówki GDWK 7/50 były by dobre . Nie sądzę by za 50 zł udało się kupić coś grającego podobnie .

Mój sąsiad ma takie same kolumienki. Wymienił w nich kiedyś całe membrany na jakieś takie żółte od dspeakera z allegro. Napędem jest identycznie jak u autora Unitra PW8010. Przyniosłem do niego jakiś czas temu swoje ARN-150+PJ (tzn. jak je jeszcze miałem) i porównując łeb w łeb to jednak te Unitry grały lepiej - nieco swobodniej na środku, lżej u góry, bas był porównywalny. Także wyrzucać takich kolumn wg mnie nie ma sensu. Małym kosztem, tj. wymieniając zawieszenie możesz mieć coś co gra na start lepiej niż komputerowe szroty.

GDN 16/15 sam z siebie gra bardzo dynamicznie, fakt 30 hz nie osiągnie ale w granicach 50-60 hz ma dużego kopa jak na stary 15 watowy głośniczek . Jeżeli ma to gnić to pisz, z chęcią wezmę i doprowadzę do porządku .

Ja bym nawet nie wymieniał wysokotonówek. Fakt - te stożkowce są kiepściutkie, ale żeby z innych głośników coś więcej wyciągnąć należałoby poważnie podejść do zwrotnicy. W przeciwnym razie szkoda kasy.

Siostra ich używa w Cieszynie ;). Także tak do końca to się ich nie pozbyłem :)

Powrót