• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Regeneracja kolumny estradowej UNITRA ELTRA na 2x GDS 30/30.

Reakcji
0
Posiadam wymienioną w temacie kolumnę, niestety wymaga ona troszkę pracy.
Przy okazji chciałbym się dowiedzieć czy warto robić jakieś przeróbki i dodatki do niej.

1. Zastanawiałem się nad dodaniem głośników wysokotonowych, lecz nie zabardzo wiem jakie można by dodać i jak je podłączyć - czy kondensatory wystarczą, czy raczej zwrotnica?

2. Brakuje wytłumienia - jakie zastosować i czy na wszystkich sciankach? Kiedyś była gąbka około 3cm grubości.

3. Czy mogę rozłączyć głośniki i zasilać każdy z osobnego kanału zewnętrznego wzmacniacza stereo?

4. Otwór bass-reflex - oryginalny to po prostu dziura (31x7,5cm), nie lepiej włożyć jakąś rurę?

5. Myslałem też o zmniejszeniu troszkę obudowy, aby do środka dodać wzmacniacz, czy może wzmacniacz umieścić w jednej komorze głośnikami a wielkość pozostawić bez zmian? Obudowa ma około 140 litrów, po zminiejszeniu uciekło by ze 30.

Jestem początkujący w tych sprawach więc wolałbym jakieś konkretne odpowiedzi podparte argumentami :)

Przydały by się jeszcze parametry głośników, tych też nie mogę znaleść, a na pewno byłyby to wartościowe informacje.

Pozdrawiam

student-85 napisał:
Zastanawiałem się nad dodaniem głośników wysokotonowych, lecz nie zabardzo wiem jakie można by dodać i jak je podłączyć - czy kondensatory wystarczą, czy raczej zwrotnica?
STX GDWT - kond 1-2,2uF powinien wystarczyc
student-85 napisał:
2. Brakuje wytłumienia - jakie zastosować i czy na wszystkich sciankach? Kiedyś była gąbka około 3cm grubości.
tylko i wylacznie wg wlasnego upodobania badajac "na sluch"
student-85 napisał:
3. Czy mogę rozłączyć głośniki i zasilać każdy z osobnego kanału zewnętrznego wzmacniacza stereo?
teoretycznie tak ale lepiej nie - no chyba ze bedzie ten sam sygnal
student-85 napisał:
4. Otwór bass-reflex - oryginalny to po prostu dziura (31x7,5cm), nie lepiej włożyć jakąś rurę?
tylko na glebokosc scianki?? czy cos wiecej?? mozesz przylozyc cos i posluchac
student-85 napisał:
Obudowa ma około 140 litrów
:shock:
jak mozesz to daj jakies fotki

Z tego co mi wiadomo to dla jednego Gds30/30 optymalnym litrażem jest 50...tonsil dał "ciutke" za dużo wiec jak wpakujesz wzmaka bedzie git ;)

Kolumny które masz to stare dobre eltrony 100. Było ich kilka odmian. Tonsil dał taka bude i B-R, żeby wydusić z nich co się da, bas nie jest piękny i nisko schodzący ale paczki potrafia na przeróżnych imprezach narobić zamieszania.

Mogłbys napisać do czego ją chcesz używać, w domu czy na imprezach, itp.

Jeśli zmniejszysz tym głośnikom litraż i strojenie tylko pogorszysz sprawe. Same głośniki w mniejszej budzie dużo niżej nie zejdą, wręcz odwrotnie. Nadają się tylko jako nadstawki, wysokotonowy wystarczy GDWT 12-19 - podział na 8khz. Odciąć im pasmo od dołu na 90-100Hz i dwa w jednej kolumnie wytrzymią spokojnie 200W. Do tego jakiś subbas na 15" i masz ładny zestaw na imprezy.

Wersja domowa.
Skoro masz jedna kolumnę to dwie sztuki tych gds. dać po jednym na kolumnę, pake 50-60L, do tego GDWT9/40, BR zestroić na ucho i też zagra...

Parametrów nie znajdziesz do nich bo ich nie ma.

Miałem tych głośników juz kilka sztuk i jako nadstawki się świetnie spisują.

Powrót