• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Regeneracja Unitra PW-8010

Reakcji
0
Witajcie!
Jakiś czas temu wyciągnąłem z piwnicy poczciwy polski wzmacniacz Unitry, model PW-8010.
Generalnie wzmacniacz działa, gra, z tym że:
Jeden kanał gra minimalnie głośniej od drugiego ( lewy < prawy )
Podczas słuchania muzyki w pewnych momentach wzmacniacz generuje zniekształcenia, głównie na częstotliwościach jak średnie partie fortepianu, wyżej też. Pojawiają się przy pozycji gałki mniej więcej od 2 w górę, poniżej mogą być po prostu niesłyszalne...

Nie znam się zbytnio na elektronice, ale fajnie byłoby coś z tym wzmacniaczem zdziałać. Ale zanim pójdę do jakiegoś elektronika, zapytam tutaj - czy warto się w to bawić? Co może być uszkodzone/zużyte przy takich objawach?

Dodam jeszcze, że podpiąłem teraz do niego kolumny 6-omowe. O ile na różnice głośności kanałów wpływu to raczej nie ma, to może na te zniekształcenia to jakoś wpływa?

Z góry dzięki za odpowiedzi!

Wyciągnięty z piwnicy wymaga pewnikiem wymiany przynajmniej elektrolitów, mogły też "puścić" się rezystory no i potencjometry mogą skrzypieć. Do sprawdzenia też przełącznik wejść. Generalnie chyba jednak nie warto inwestować w poprawianie jakości, bo nie bardzo jest co poprawiać. To zawsze był słaby wzmacniacz, nawet w okresie w którym był produkowany.

tak to lichy wzmacniacz,
ze względów sentymentalnych możesz wymienić uszkodzone kondensatory elektroniczne oraz przeczyścić potencjometry. Pomoże.
Ale że się na tym, jak pisałeś nie znasz, możesz więcej napsuć niż naprawić. :)

mam 2szt takie do regeneracji...
jak mi sie kiedys bedzie nudzilo to rozbiore do zera i zloze na nowo na sprawnych czesciach :p

pierwsza sztuke taniej i szybciej przerobilem na TDA7294... i jakos tak gra od lat

a u ciebie radze tylko kupic spray do potencjometrow i uzyc go na potki i przelaczniki
nic wiecej bez podstawowej wiedzy nie zrobisz
a oddawac do elektronika sie nie oplaca

Powrót