• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Regeneracja

Reakcji
0
Witam. Chciałem się zapytać pewną sprawę. Czy podczas regeneracji głośnika można zmienić jego parametry mocowe. Akurat taki się składa że będę regenerować głośnik basowy unitry GDN 25/40/3 i chciałem się zapytać czy zamiast cewki 40W mogę dać np. 100W i czy zmienia się jego parametry i czy w ogóle możliwa jest taka modyfikacja????

Pozdrawiam

Można, tylko po co? Cewka to jest akurat najmniejszy problem i to raczej nie tylko od niej zależy moc. No bo co z tego że [przykładowo] cewka wytrzyma 100W, skoro już przy 30W będzie walić o dno nabiegunnika, a przy 50W przeciążenia będą tak duże, że puści klej i głośnik wypluje membranę...

czy zmienia się jego parametry
hmm no skoro zalożysz mocniejsza cewke no chyba logiczne ze sie zmienia parametry...
Nie wiemm jak jest w 25/40 jaki tam jest uklad magnesowy, ale wiem ze w 25/60/1 jest mozliwa zamiana cewki 60W na 80W, 100 niestey juz sie nie miesci i napier.... w dno.
Taka zamiana to juz jest wszystko "na leb i szyje" i "okreslanie " parametrów "pi razy drzwi i okno" !!!!!!!! Zreszta i tak ci to nie zrobi rożnicy, skoro nie wiesz ze kazda zmiana w glosniku zmienia T-S .... Jedyna rada pakoj to ustrojstwo do zamknietej budy.

Ok. To Cewka 60W może jeszcze być? Chyba nie będzie walić w dno? Jaką membranę polecicie? Żeby była co najważniejsze mocna bo słucham techno a jak wiadomo techno to dynamiczna muza i nie chciałbym żeby mi się membrana „gięła” w impulsie????

pozdrawiam

Tonsil GDN 25/40 i 25/60 to te same głośniki. Układ magnetyczny ten sam, cewki również takie same. Nawet parametry TS według producenta mają takie same...

Wsadź cewkę N-50-24-68-4 od STX-a, nic wytrzymalszego za tę cenę nie znajdziesz. Poza tym moc nie jest parametrem który można sobie tak po prostu zmierzyć. I moc nie zależy od cewki, ale od ogólnej konstrukcji głośnika - z gówna bata nie ukręcisz.
A to czego Ty potrzebujesz to na pewno nie nazywa się moc, ale niskie zejście basu i wysoka efektywność SPL.

W ogóle to nie wiem jak Ty sobie z tym poradzisz, skoro zadajesz takie pytania. Proponuję zapoznać się trochę z teorią, a zwłaszcza z parametrami Thielle-Smalla.

z gówna bata nie ukręcisz
święte słowa.... Za 49 zeta masz 27/150/8 który sprawdzi sie x2 lepiej niz ten regenerat. A porównojąc koszty kupna cewki, membrany, kopółki i kosztów wysyłki to nie wiem co sie bardziej opłaci.

A to ma być sub czy do kolumny czy do doniczki, do czego to chcesz?????

Noo właściwie to mabyć kolumna basowa jako dodatek do wieży z sony. posiadam takie dwa głośniki 25/40 i chciałem je połćzyć równolegle i by było wtedy 4R i zasilić bym to chciał TDA7294 który juz u mnie chóla.
ile kosztowała by cewka, resor, i membrana i Ile mnie by to wyszło????

Pozdrawiam

Ja do tych głośników stosuję resor R-111-37-5, trzeba powiększyć tylko otwór. Resor R-113-49-3 chyba też powinien pasować, ale ja go nie stosowałem (jest niższy o 2 mm). Cewki stosuję N-50-14-40-x, są jeszcze do wyboru N-50-24-68-x, ale są większe i ich nigdy nie używałem, więc nie mam pewności czy wejdą w ogóle w szczelinę magnetyczną.
Wszystkie ceny masz podane na www.stx.pl - wystarczy tylko zajrzeć. Cewki 50 mm masz w wersjach 4 i 8 ohm do wyboru. Oba rodzaje mają takie same wymiary, ale jedna jest 4 ohm. Co to oznacza? Że jest nawijana grubszym drutem niż 8 ohm, co przekłada się na większą wytrzymałość mocową. A Ty przecież chciałeś więcej mocy...

To znaczy sie tak: chciałem kupić cewkę 8R i połączyc takie dwie równolegle czyli wtedy miałbym 4R i mos sumaryczna 2 cewek czyli jak bym kupił 2 cewki np. 80W - 8R to po połączeniu miałbym 160W - 4R <chyba logiczne>

Powrót