• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Regulacja barwy- Plytka

No wiem ale napisałem najpierw tutaj bo wolałem nie zawracać Irkowi głowy.
To jak ma ktoś?? No chyba ze wzór jest nie dostępny??

nie, z racji ze Irek posiada tych płytek "wiadro" i sam chce sie ich pozbyc co jest chyba zrozumiale dlaczego nie udostepnia pliku z pcb

Mam jeszcze specjalna wersje z potkami z klikiem na srodku i zmniejszonymi szumami az o 6dB.

irek napisał:
Mam jeszcze specjalna wersje z potkami z klikiem na srodku i zmniejszonymi szumami az o 6dB.

Ile to u Ciebie kosztuje Irku?
Stabilizator napięcia jest już na płytce?
U mnie występują trzaski podczas włączenia i wyłączenia "direct", czym to może być spowodowane? (mam pierwszą wersje)

dzwiedziu napisał:
irek napisał:

Ile to u Ciebie kosztuje Irku?
U mnie występują trzaski podczas włączenia i wyłączenia "direct", czym to może być spowodowane? (mam pierwszą wersje)

Jeśli układ pięknie współgra z uni to pisałbym się na płytkę.

dzwiedziu napisał:

stabilizator jest na selectorze wejsc V3 a na plytce barwy mozna wstawic zenerke (jest od druku miejsce) i zasilic barwe przez rezystor z napiecia glownego.

dzwiedziu napisał:

Moze cos zle podlaczyles u mnie nic nie trzeszczy. Trzaski sa tylko wtedy gdy na wejsciach/wyjciach pojawia sie jakies napiecie stale. Dedykowane podlaczenie do uniampa nie ''trzeszczy''.

Amper6 napisał:
Jeśli układ pięknie współgra z uni to pisałbym się na płytkę.

Zostal do niego specjalnie zaprojektowany i sprawdzony.

Manstaff11 napisał:
jak zmniejszyłeś szumy? inne wzmacniacze operacyjne?

o3dB zmianami ukladowymi i kolejne 3dB dobranymi niskoszumnymi opampami ktore sa troche drozsze od TL072 no i trudniej je kupic. Obecnie barwe robie tylko +-10dB.

[ Dodano: 2010-10-06, 11:57 ]
marusmk napisał:
http://sound.westhost.com/project97.htm

Tylko ze ta barwa nie ma wylacznika a funkcja defeat jak widac tylko zmniejsza zakres regulacji. No i ten uklad odwraca faze! Zaproponowany dalej uklad balansu ma duza przesluch miedzykanalowy. To sa konstrukcje rodem z taniego sprzetu grajacego.

Witam

Zamieszczam dokumentację płytek do barwy Irka.

Wersja 1
O tej wersji była mowa już wcześniej. Na płytce dodatkowo potencjometr balansu i przekaźnik w roli przełącznika Direct.

Wersja 2
Powstała niejako "z potrzeby". Na płytce znalazł się zasilacz. Układ elementów umożliwia swobodną regulację rozstawu potencjometrów.
Uwaga! Dioda D1 i kondensator Cx to nic innego jak prostownik jednopołówkowy. Należy dobrać Cx względem napięcia z transformatora tak, by na +Cx otrzymać max 38V. U3 - stabilizator 78XX.

Ponadto w zależności od tego jak wlutujemy przekaźnik:
- zgodnie ze schematem montażowym - włączenie barwy następuje po włączeniu przekaźnika
- przekaźnik obrócony o 180° - włączenie przekaźnika włącza tryb Direct

Barwa w obu wersjach została już zmontowana i przetestowana. Wynik pozytywny.
Układ opracowany jest przez Irka wręcz rewelacyjnie, barwa załącza się i wyłącza bardzo miękko bez absolutnie żadnego skoku głośności. Polecam wersję +/-13dB.

W archiwach - schematy montażowe w JPG oraz w plikach PDF widok ścieżek 1:1 do termotransferu.

Załączniki

Powrót