• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Regulacja prądu i napięcia 15A do prostownika i zasilacza

• Autor wątku Autor wątku pawlus1233
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawlus1233

Guest
Witam, potrzebuję układ (schemat) regulacji prądu max. 15A do ładowania akumulatorów, może być układ który będzie automatycznie załączał i wyłączał ładowanie akumulatora. Potrzebuję jeszcze regulację prądu i napięcia 0-30V 15A do zasilacza.

Jeśli robisz regulację do ładowania akumulatora to nawijasz transformator na dane napięcia, do tego regulacja prądu na tyrystorze i powinno grać :)

Nawinięte już mam i po wyprostowaniu jest ok. 15-16V. Mam nawet schemat który załącza i wyłącza ładowanie tylko brakuje regulacji prądu. A możesz mi powiedzieć (narysować) jak zrobić regulację na tyrystorze?

Po zmierzeniu miernikiem bez obciążenia jest takie napięcie

[ Dodano: 2010-10-24, 21:44 ]
Zasilacz do innego projekty. Tylko nie chciałem zakładać drugiego tematu i pytam w tym temacie.

Powrót