• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Regulacja wentylatorów we wzmacniaczu.

Reakcji
27
Witam!
Znalazłem taki układzik jak w tym temacie http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic582373-0.html
Wzmacniacz w którym chcę to zastosować to końcówka mocy DAP P-900 a tu są wentylatory zasilane 24V.
Jaki dobrać termistor i potencjometr żeby przy chłodnym radiatorze wentylatory się lekko obracały a przy 70-80st. osiągały maksymalne obroty? No maxa nie osiągną bo będzie spadek na LM ale tyle ile LM będzie mógł oddać. Jak sobie w kalkulatorze liczę to termistor 4,7k i z 5k potencjometr wystarczy.
Czy nic nie trzeba będzie zmieniać?
Pozdrawiam!
Adrian

Ostatnia edycja:
Sciagnij sobie note katalogowa LM317T, tam masz wszystkie wzory do obliczenia potrzebnych rezystorów.

Wentylator na wolnych obrotach powinien byc zasilany połową swojego nominalnego napiecia pracy

To je po prostu wymien na wolnoobrotowe komputerowe wentylatory na 12V i zrob regulator w zakresie od 6 do 12V, tanie i ciche są np Roxo Fandery, sam ich uzywam w komputerze 3sztuki 80mm i bez regulacji obrotów i tak sa nieslyszalne z metra, swoja droga to jest koncowka estradowa, jesli uzywasz tego w domu to musisz liczyc sie z tym ze wentylatory oryginalne slychac i to dosc glosno, oczywiscie nie odpowiadam za ewentualne przegrzanie koncówki mocy po wymianie wentylatorów, tak jak napsialem to ejst koniec estradowy do uzytku w pubie, klubie, na wystepach

Nie chcę ich wymieniać tylko z automatyzować. Jak koniec gra w domu to niech sobie się kręcą powoli a jak się nagrzeje to niech go chłodzą.

To sa wentylatory 24V, skoro przy 12V nadal pracuja glosno to nie wiem czy przy np 8V w ogole wystartuja

swnfeidtx8trqp49ycwa_1411500625.gif

takie cos irek mi polecil
zamontowalem to na radiatorze w subwooferze. dziala jak trzeba ;)
szumi tylko wtedy kiedy jest glosno :p

To akurat wiem ale czy załącza i rozpaczą przy tej samej temperaturze?
Gdyby załączam przy 60...70st.C a rozlaczal przy 30...40 to można taki bezpośrednio wykorzystać.
SW jak to zrobić z dwoma napięciem?

Ostatnia edycja:
To akurat wiem ale czy załącza i rozpaczą przy tej samej temperaturze?
nie - zawsze jest jakas petla histerezy. pewnie niewielka, ale zawsze jest

Gdyby załączam przy 60...70st.C a rozlaczal przy 30...40 to można taki bezpośrednio wykorzystać.
30-40* to on bedzie mial ciagle! :p
wiec byloby bez sensu
jakby bylo 70 i 60 to juz w zupelnosci wystarczy

o ile dobrze pamietam 70* to max dla temperatury radiatorow umieszczonych na zewnatrz obudowy

Powrót