• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

regulowane wyciszenie kolumn.. "za wzmacniaczem"

• Autor wątku Autor wątku surf
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
witam i pozdrawiam!!
czy jest mozliwe wykonanie prostego "regulatora" mocy poza wzmacniaczem.
albo innymi słowami: czy jest mozliwe wykonanie jakiegoś "ściszacza" którym mógłbym regulowac głosnosc głosników ale juz za wmacniaczem??
jesli tak prosił bym o jakies schematy albo pomysły.
ps.: bo chyba zwykly potencjometr by sie zpalił albo cos...

A po co ci taki regulator?? Na wzmacniaczu masz przecież cały układ wraz z potencjomerem.
Może źle powiedziałem: na przedwzmacniaczu

Ja mam właśnie tak, że mam samego wzmaka bez żadnych regulacji (winamp i te sprawy). Ale jestem ciekaw ile taki preamp (chyba tak to się nazywa) może kosztować ? Bo to chyba do tego jakieś zasilanie trzeba nie? Jeżeli ktoś wiem, a w to nie wątpie to niech coś napisze. Koszty itp. Aha i gdzie to się podłącza ?

Takie uklady stosuje sie tylko do bardzo malych mocy dla sluchawek czy malych radyjek z glosnikami po kilka Wat. Wtedy wystarczy dac tylko potencjometr. W starszych radiach samochodowych kiedys tak byla wykonywana regulacja fader.

Powrót