• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Renowacja Coral CX-7 II

Reakcji
1
Dzień dobry , po kilkunastu latach nieobecności.
Dostałem Kolumny , jak w tytule , chciałbym je odnowić , potrzebuję pomocy przy wymianie elementów zwrotnicy . Czy wymieniać kondensatory wszystkie , czy tylko elektrolity , jeśli tak , to na jakie ?

Zdjęcia zwrotnicy.

Załączniki

• zwr..jpg
    zwr..jpg
    693 bajtów · Wyświetleń: 0
  • zwr1.jpg
    zwr1.jpg
  • zwr2.jpg
    zwr2.jpg
Ostatnia edycja:
Elektrolity można wymienić, ale te żółte spokojnie zostaw. Nie zmieniły swoich parametrów.

24uF możesz uzyskać przez połączenie równoległe 22 i 2,2uF. Zapłacisz 10 zł więcej ;)

:O ;)
A można, te elektrolity zastąpić polipropylenem MKP? A rezystory wymienić na bezindukcyjne? Bo kusi mnie, żeby wymienić wszystko, oprócz cewek.

To zależy :)

Po pierwsze, zależy czy te kondensatory są wpięte szeregowo czy równolegle.
Po drugie, ESR tych kondensatorów. Może projektant chciał takie użyć (choć myślę ze to z racji ich większych wartości, a co za tym idzie, kosztów).

Ok. Dzięki za odpowiedź, jutro może narysuje schemat i zobaczymy jak to jest. Płytki zwrotnic do Corala są różne, w cx-5 opisane, jako cx-7 z innymi kondensatorami, cx-7 II ma innązwrotkę, na pięciu cewkach, młyn totalny, włoska robota;P trzeba organoleptycznie sprawdzić.

Cześć ponownie.
W rysunku zwrotnicy L3, to pewnie jest 0,5 mH, była tylko piątka na karkasie, ale patrzę na tą cewkę i na pewno nie jest 5 mH.
Mam pytanie, czy zmiana kondensatorów C1 i C2 na foliowe coś słyszalnego wniesie(woofer), czy wystarczy wymienić je na elektrolity?
A drugie pytanie: jaki materiał użyć do "ocieplenia" budek,wełna, watolina czy oroso? Oryginalnie był oroso, w bardzo malej ilości, tylko boki, dno i góra. Myślę, że lepiej będzie wypełnić po sufit. Co sądzicie?

Wymiana elektrolitów C1 i C2 nic nie zmieni (zakładając, ze maja swoje poprawne elementy).

Wytłumienie dobieramy w zależności od tego, z czym walczymy. Zbijanie dobroci i pochłanianie fal stojących, to zadanie dla materiałów włóknistych jak wełna naturalna, poliestrowa, szklana etc. Zachowanie dobroci i tłumienie fal stojacych - tutaj lepsze mogą być odpowiednie pianki, lub łączenie pianek z wełną.

Gruby filc najlepiej zamocować bezpośrednio do ścianek obudowy lub do mat bitumicznych, które są? przyklejone do obudowy. Do klejenia filców, gąbek i tym podobnych materiałów świetnie spisuje się klej do wykładzin np Osakryl, który zachowuje elastyczną spoinę.

Powrót