• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Renowacja kolumn czy DIY na STX ?

Reakcji
0
Witam. Posiadam parkę kolumn Unitry. Przetworniki to wszystkim znane produkty Tonsila. Kolumny są raczej "dla ubogich" wymontowałem dzisiaj głośnik i sprawdziłem, że jest to GDN 20/40 8Ω, ponadto nie ma zwrotnic tylko trzy kondensatory na krzyż. W obydwu kolumnach mają uszkodzone zawieszenie.

( Kliknij na miniaturkę )

Mam do wyboru trzy warianty:
1. Renowacja tych GDN 20/40
2. Wymiana na nowe GDN 20/40 (128PLN za komplet + przesyłka)
3. Budowa pierwszego DIY na przetwornikach STX (500PLN - przetworniki, zwrotnice, materiały)

Generalnie słucham dwóch zupełnie odmiennych gatunków muzyki: trance i folk metal (czasami rock/poprock). W trance brakuje mi żwawego basu, a w folku obecnie brak wszystkiego, a w rocku brakuje pie...nięcia :D

Przejrzałem kilka projektów DIY na forum. Projekt 3-way odpada - mam mały pokój (ok 12-14m^2), który dzielę z bratem.

Spodobał mi się projekt GDN-17-140-8-SCX + GDWK-10-200-8-PJ, skrzynia ok 20l, co daje podobne gabaryty do moich obecnych kolum (45cm wysokości, 23 głębokości i 21 szerokości) tak więc gabarytowo będą pasować.

Tylko czy lepiej zagrają ? Nigdy nie słyszałem żadnych STXów. Zawsze w rodzinie, u znajomych były Tonsile ewentualnie Boss.

Demolisher napisał:
1. Renowacja tych GDN 20/40
możesz spróbować, czegoś się nauczysz...
Demolisher napisał:
2. Wymiana na nowe GDN 20/40 (128PLN za komplet + przesyłka)
szkoda kasy
Demolisher napisał:
3. Budowa pierwszego DIY na przetwornikach STX (500PLN - przetworniki, zwrotnice, materiały)
myślę, że będziesz z tej opcji najbardziej zadowolony
Przejrzałem kilka projektów DIY na forum. Projekt 3-way odpada - mam mały pokój (ok 12-14m^2), który dzielę z bratem.
ja mam ten 3way w 9mkw :wink:
Demolisher napisał:
Tylko czy lepiej zagrają ?
myślę że tak

skoro je juz masz to kup zawieszenia (lub membrana + zawieszenie) i napraw. tanio i bedziesz cos mial na czas kiedy bedziesz robil swoje kolumny DIY :P

Demolisher napisał:
nie ma zwrotnic tylko trzy kondensatory na krzyż
3? :shock:
jakim cudem 3 kondy?
mozesz opisac jak podlaczone? bo co mi nie pasuje :???:

Metafora taka :D Jak bardzo chcesz to jutro ponownie wymontuję GDN'a i wygrzebie kondensatory :)

Tylko pytanie - wydam 500PLN, a nadal nie będzie basu ? Wszelkiego rodzaju "robótki ręczne" dają mi dużo frajdy, ale nie chcę utopić połowy wypłaty.

ja mam ten 3way w 9mkw :wink:

Tylko ja nie mam gdzie tego postawić, mam zrobione półki na ścianach na, których stoją kolumny :)

elvis18 napisał:
Poczekaj kolego jeszcze kilka dni aż ukaże się projekt na nowym stx 18AWX. Dołożysz trochę więcej kasy do tych 500zł i zbudujesz zestawik, który Cię w 100% zadowoli.
zaraz zaraz kolego elvis18, ja bym poczekał, aż ktoś je przetestuje i da jakąś miarodajną recenzję. Tu jeszcze nie ma co polecać. Z całym szacunkiem poczekałbym na zwrotnicę stx-a i dopiero dawał propozycje.

Tak kolego dlatego ja piszę, żeby jeszcze się wstrzymał kilka dni i zaczym zabierze się za budowę kolumn, to akurat ktoś sklepie zwrotkę ze schematu jaki poda stx i napisze opinię o tym zestawie. Na audiohobby wypowiedzi o nowym stxie są bardzo pozytywne i to nawet na niedopracowanych zwrotnicach dlatego radzę się koledze wstrzymać i zrobić raz a porządnie, niż wywalić kasę i później narzekać, że mało basu itp.

Zgadza się, lepiej poczekać tydzień czy dwa i być zadowolonym z efektu. Ciekawe kiedy pojawi się ta zwrotnica :)

[ Dodano: 2009-11-22, 12:27 ]
Edit. Jednak wykonam ten projekt na 17 i PJ. Jak mi nie będzie odpowiadał to mam już brata, który łyknie ten zestaw.

Mam jeszcze 2 pytania:
1. Czy dawać BR ? Jak tak to o jakiej średnicy ?
2. Litraż, na forach utrzymuje się między 15-20l. Jednak jak wiadomo, wytłumienie zwiększa litraż. Tak więc jaki zrobić ? 18l ?

Ja muszę dać BR z przodu. Bo kolumny stoją 5-10cm od ściany, a to zamało na BR z tyłu :) płyta 22mm starczy ? Wiórowa czy MDF ?

br możesz dać z przodu, długość ta sama co dał autor.

spokojnie wystarcza 18mm wiórówka, przy czym jest trudniejsza w obróbce niż MDF (mniej jednolita). Zawsze to tańszy zestaw, dobry do nauki żeby później AWXy dobrze wykonać.

W cenie tego DIY jest para kolum STX F-130 czy ktoś z was słyszał je ? Mają dedykowaną zwrotnicę czy jakąś uniwersalną ?

F-130%20czarny.jpg

coś za coś, opinia słowna jest mało miarodajna bo zależy od wielu czynników -zmiennych, a w szczególności od gustu.
Wpadnij w niedzielę do zbyromexu na wolumen.

Kontaktowałem się z firmą STX i dostałem informację, że ta 17 ma więcej basu od GDN 20/40 co już bardziej naprowadza mnie na DIY. Ma może ktoś z was kontakt do tej firmy na wolumenie ? Bo te F-130 są 3 way i chętnie bym ich posłuchał.

Czy ktoś z was mieszka w Warszawie i ma może taki zestawik jak w temacie ? I mógłby zaprosić na krótką prezentację ? Oczywiście nie wpadnę z gołymi "ręcoma" :D

Demolisher i prawdę Ci napisali, bo stare tonsile są bardzo kiepskie na basie... Tam nie ma czegoś takiego jak niskie zejście i głęboki bas. Ja bym jednak poczekał na Twoim miejscu i zrobił kolumienki na AWX'ie. Te 3 drożne kolumny STX'a są trochę kiepskie, bo są na słabiutkich przetwornikach zbudowane(budżetowa konstrukcja) a jak już, to byś się chociaż pokusił na stx 15akx

To chyba takie kolumny jak Twoje http://www.youtube.com/watch?v=LtRXyMXwNvE
Twój basowy http://www.youtube.com/watch?v=8z2WY1WJp_Q&NR=1

Tu ktoś nagrał jak grają 3 drogi na stxie to sobie zobacz i przemyśl http://www.youtube.com/watch?v=JkO1JHX4QDs

Nie na temat...
elvis18 napisał:
Tu ktoś nagrał jak grają 3 drogi na stxie to sobie zobacz i przemyśl

No ale w sumie co nam daje oglądnięcie tego filmiku na jutubie? Przecież nie słychać jak one grają bo filmik jest nagrany tak jak jest (zakładam że są jakies ograniczenia na mikrofonie w kamerze) a poza tym i tak słuchamy tego na głośnikach jakie mamy a niekoniecznie muszą to być 3 drogi na SCX tak więc graja inaczej...

Powrót