Wiadomo, że z tych filmików nic nie wynika, wkleiłem koledze, żeby zobaczył i może przemyśli i zastanowi się jaką konstrukcję chce zrobić. Wiadomo, że nie da się ocenić dźwięku z filmiku, bo aparat nie wyrabia to wiadomo. Nie wiem dlaczego wy się zaraz buntujecie jak się taki filmik wklei? Trzeba pomóc koledze coś wybrać, żeby nie zmarnował pieniędzy. Stare tonsile mają kiepski bas i swego zdania nie zmienię. Słuchałem różne altusy, altony, mildtony i sam mam Altusy 300, które kupiłem z komisu za 4 stówki i wiem jak to gra. Ostatnio robiłem test, bo kolega kupił stx GDN 32/450/4SC do suba i matronixa 300w buda ~50 litrów strojona na 37hz i do tej samej budy wrzuciłem z ciekawości mojego tonsila 30/100/11 i co? Stx zrobił armageddon w pokoju 20m2, a tonsil fakt grał głośno z wykopem, ale brak mu tej głębii, miękkości i tego uderzenia co ma stx. Dlatego nie jestem fanem tonsila, bo to przeciętne głośniki. Kilka modeli jest fajnych, ale za tą kasę STX pokazuje znacznie więcej. STX się rozwija, a tonsil stoi w miejscu ze swoimi głośnikami. Czekam tylko na projekt stxa 2x18AWX + kopułka AWX