• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Renowacja kolumn Unitra Tonsil ZG-10C

Zrobiłem mały test kupiłem małe opakowanie szpachli samochodowej z włóknem szklanym i nałożyłem cienko na odtłuszczoną ściankę kolumny po około 40min przeszlifowalem narazie się trzyma nic nie odpada. Ale mega śmierdzi nie można tą szpachlą pracować w mieszkaniu nawet przy otwartym oknie, muszę zaczekać aż na zewnątrz będzie min 20 stopni.

Aż tak śmierdzi ? Z jakiej firmy masz tą szpachle ?

Ciężko będzie ale dziecko ważniejsze 😀

Szpachla firmy Novol

Ostatnia edycja:
Niestety klej wikolopodobny pattex lub innej firmy i żelazko. A narazie wziąłem się za zdejmowane fronty i skrobie klej z gąpki która była pod materiałem maskującym głośniki. Ale to jakaś masakra kleili chyba na butapren bo się strasznie ciągnie.

Do tej szpachli wikolem forniru nie przykleisz. Zabawy z żelazkiem i nagrzewanie tej powierzchni to proszenie się o problemy.

Ok to proszę o odpowiedź bardziej doświadczonych kolegów z forum czy można na szpachli samochodowej kleić fornir na Wikol i żelazko czy nie ?.

Powoli ale do przodu właśnie był mikołaj :)

Czyli pozostaje zwykła szpachla do drewna i zeszlifowanie tej bo nie chcę stosować śmierdzących klejów w domu przy klejeniu forniru.

Ostatnia edycja:
No i odeszła mnie ochota na dalszą walkę z tymi pudłami zaszpachlowałem sobie wczoraj plecy skrzynki i przeszlifowałem i niemałe zaskoczenie na brzegach zostało ponad 1 mm szpachli przyłożyłem kątownik i dalej niema kątów prostych normalnie załamka. Czy aż tak mogły się powichrować płyty wisząc od nowości na ścianie mając znikome podparcie ?.

Patrząc na drugie pudło nieruszane jeszcze z przyłożonym kątownikiem brzegi są wybrzuszone środek zapadnięty ewidentnie płyta się odkształciła, chyba naprawdę trzeba złożyć nowe pudła ze sklejki bo te będę godzinami szlifował ręcznie.

Ostatnia edycja:
No nic dalej nie odpuszczam i walczę jest lepiej ale ciągle gdzieś sobie zjadę papierem za mocno brzeg i trzeba szpachlować od nowa. Czy na szpachlę można kleić 3mm HDF i jakim klejem szpachla typowa do drewna ze względu na brak zapachu.

Powrót