• Witamy w najwi臋kszym polskim serwisie internetowym po艣wi臋conym w ca艂o艣ci zagadnieniom samodzielnej budowy nag艂o艣nienia.
    Dzi臋ki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nag艂o艣nienia od podszewki oraz b臋dziesz m贸g艂 dyskutowa膰 o DIY audio do woli.

Artyku艂y z dawnego portalu zosta艂y przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Renowacja kolumn Unitra Tonsil ZG-10C

Nie klej wikolem, wybierz inny klej, a najlepiej poczytaj dzia艂 o fornirowaniu, b臋dzie Ci 艂atwiej 馃槈

W艂a艣nie si臋 przez niego przegrywam, ale warunki mam takie 偶e klej nie mo偶e smierdzie膰 bo warsztat jest chwilowo w kuchni z powodu temperatury na zewn膮trz.

Jak nim klei膰 fornir. Aktualnie kolumny klej臋 pattex waterproof
to dobrze, ja na nosze klej wa艂kiem z kr贸tkim w艂osiem, rozprowadza si臋 r贸wno, trzeba posmarowa膰 klejem obudow臋 i fornir, odczeka膰 chwilk臋 a偶 klej zacznie przysychac i k艂adziemy fornir i prasujemy zelazkiem przez pergamin lub szmatke, odcinamy nadmiar nozykiem do tapet, i szlifujemy do r贸wna

Czy pattex waterproof te偶 si臋 nada zamiast pattex express. Czyli standardowo kleisz na 偶elazko z przyschni臋tym klejem.

Nie klej wikolem, wybierz inny klej
hmmm? :]
heh m贸j b艂膮d, oj winny si臋 t艂umaczy

- - - - - aktualizacja - - - - -

Czy pattex waterproof te偶 si臋 nada zamiast pattex express. Czyli standardowo kleisz na 偶elazko z przyschni臋tym klejem.
tak bez problemu si臋 nada, tylko 偶eby艣 go za bardzo nie przesuszyl dos艂ownie chwilk臋 偶eby zacz膮艂 robi膰 si臋 bezbarwny 馃槈

Ok jedna czy dwie warstwy kleju na fornir i kolumn臋.

Wracaj膮c do szpachli to zwyk艂a do drewna b臋dzie ok pod ten klej.

ps. kleju. Ja w swoich obecnie projektowanych kolumnach klei艂em na gor膮co klejem Rakoll Express. Smarowanie forniru i p艂yty - czekanie a偶 b臋dzie suchy w dotyku, i jeszcze jedno smarowanie. Po wyschni臋ciu (zale偶y od warunk贸w - 5-15min) fornir mo偶na spokojnie i dok艂adnie u艂o偶y膰 na kolumnie, przy艂apa膰 偶elazkiem w jednym miejscu, 偶eby si臋 nie przesuwa艂 (np. na 艣rodku) i od 艣rodka spokojnie rozgrzewa膰 i dociska膰. Ja rozgrzewa艂em na (2 kropkach w skali 3 kropkowej) dociska艂em ca艂膮 powierzchni膮 偶elazka, p贸藕niej powierzchni臋 dociska艂em kraw臋dziami stopki 偶elazka i na ko艅cu pod p艂asko stopk膮 k膮tem do kraw臋dzi, 偶eby porz膮dnie z艂apa艂o na bokach. Do obcinania forniru zrobi艂em sobie no偶yk - tzn kawa艂ek MDF (mo偶e by膰 sklejka itp) lekki frez na ostrze oko艂o 1-2mm (mo偶na wyci膮膰 no偶ykiem). W to wyci臋cie - wyfrezowanie wklei艂em ostrze no偶yka tak, aby przy podcinaniu forniru zostawa艂o go na brzegach jakie艣 0,2 - 0,5mm. Kraw臋dzie forniru traktowa艂em lekko drobnym pilnikiem - na p艂asko. Wychodzi艂o idealnie.

Ostatnia edycja:
Co my艣licie o tej szpachli do drewna Tikkurila Colowood Putty bia艂y 2081 0,5l nada si臋 czy jednak u偶y膰 samochodowej.

Ok czyli samochodowa b臋dzie najlepsza i niema problemu z klejeniem na klej bia艂y typu wikol z u偶yciem 偶elazka.

Nie ma.
Tylko nie kupul najta艅szego vikolu typu Dragon, ani te偶 szybkoschn膮cych.
Ja u偶ywam Soudala.
Je艣li chodzi o jakie艣 lepsze kleje to Pogromca mo偶e co艣 podpowiedzie膰.

Ok czyli pattex waterproof d3 zu偶yj臋 na poklejenie kolumn i uszczelnienie ich od 艣rodka. Dragona kupi艂em dwa razy 偶ywic臋 epoksydow膮 i drugi raz 偶a艂uj臋 tej decyzji wi臋c na pewno nie kupi臋 nic z dragona.

Zrobi艂em ma艂y test kupi艂em ma艂e opakowanie szpachli samochodowej z w艂贸knem szklanym i na艂o偶y艂em cienko na odt艂uszczon膮 艣ciank臋 kolumny po oko艂o 40min przeszlifowalem narazie si臋 trzyma nic nie odpada. Ale mega 艣mierdzi nie mo偶na t膮 szpachl膮 pracowa膰 w mieszkaniu nawet przy otwartym oknie, musz臋 zaczeka膰 a偶 na zewn膮trz b臋dzie min 20 stopni.

Powr贸t
G贸ra