• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

REW Pomiar impedancji głośnika w REW problemy

Reakcji
0
Cześć
Powiedzcie mi co robię nie tak.
Miałem interfejs Behringera UMC202HD, zrobiłem JIG do pomiaru impedancji i działało wszystko. Pomiar rezystora wzorcowego odbiegał od pomiaru multimetrem o 1 Ohm. Wykres z pomiaru przedstawiał linię prostą. Pomiar impedancji głośnika nie odbiegał od pomiarów producenta. Zmieniłem interfejs na model z większą ilością wejśc: UMC1820. Teoretycznie pomiar się robi ale:
1. Wynik pomiaru rezystora wzorcowego odbiega o kilka Ohm
2. Wykres z pomiaru rezystora jest pofalowany (a przecież nie zmienia rezystancji)
3. Wykres pomiaru głośnika przedstawia dwa rezonanse, jakby głośnik był w obudowie (a trzymam go w ręce)
4. Kalibracja JIG robi się poprawnie. REW nic nie zgłasza i zapisuje kalibrację.
5. Poziomy do pomiaru są OK.
6. Wejścia nie są przesterowane.

Zmieniam wyjścia, wejścia, kręcę potencjometrami, zmieniam bufor ale albo nie ma wcale pomiaru albo robi się jak wyżej.
Nakierujcie mnie gdzie szukać powodu takiej sytuacji.

Przez wyjście Main Output. W głośniku słychać przemiatający sygnał.
Jak podłączę na wyjście słuchawkowe to pokazuje że nie poziom jest znikomy.
Ale mam osobny wzmacniacz słuchawkowy. Spróbuję dać mocniejszy sygnał.

Przez wyjście liniowe się nie mierzy, bo masz tam za mały sygnał i wysoką impedancje. Użyj wyjścia na słuchawki w interfejsie jako źródło dźwięku/wzmacniacz, a następnie podajesz sygnał na wejścia liniowe. Tylko najpierw sprawdź impedancje wyjścia słuchawkowego i dobierz do niego rezystor referencyjny. Raczej nie powinna ona być niższa niż 16-32 Omy. Wtedy rezystor powinien mieć rezystancje minimum tej wartości. Oczywiście może być większy, ale stracisz na mocy. Nie rozkręcaj wyjścia słuchawkowego na Max, bo zwykle będzie ono generować przester. 2/3, 3/4 potencjometru powinno być ok, ale to tylko mocno poglądowe założenie. Powinieneś zmierzyć poziom znieksztalcen na wyjsciu i ustawic na ich podstawie maksymalny poziom wysterowania wyjscia sluchawkowego.

Rezystor referencyjny mam 47 Ohm.
Jeśli podłączę pod wyjście liniowe wzmacniacz słuchawkowy zasilany baterią i nim wzmocnię sygnał to będzie OK?

Jak masz używać zewnętrznego wzmacniacza, to już lepiej podłączyć normalny i mieć z tego więcej korzyści.

Powrót