Barteque napisał:
Yoshi co jest twoim zdaniem najczestyszym błedem konstruktorskim?? Moze podzielisz sie troche swoja wiedza zeby ich nie popełniac i robic dobre kolumny...
Po pierwsze strojenie obudowy , rzecz której na początku uczy się każdy adept akustyki. Przegladając pomiary z gazety widać ,że ogólne zasady strojenia każdy interpretuje luźno na swój sposób. Od ekstremalinie niskich , prawie nic nie dajacych strojen do wysokich robiących podbicie na basie. Tak samo obudowy albo duża albo malutka i gołym okiem widać po wykresach ,że głosnikowi brakuje powietrza.
Zrestą nie ma co daleko sięgać , ostatni numer audio , kolumny hi end 15-20k zł :
Canton : kompletnie bezsensowne strojenie. Co prawda ch-ka liniowa ale -6dB przy 40Hz z 30 cm głośnika , żałosne ja tyle mam z 13 cm arn 150. No i te opadanie ch-ki jak nożem , NC.
pro ac : za wysoko zestrojnone
triangle : troche za mała obudowa , zresztą mozna sie było od razu domyśleć po az 3 basach w obudowie.
Xavian : to strojenie to ja nie wiem w ogóle co to ma być. Tego bass reflexu prawie tam nie ma , taka jest jego skuteczność , mogli już sobie go odpuścić i nie psuć odpowiedzi impulsowej.
Dali : moim zdaniem dobrze zestrojone.
Odnosnie zwrotnic :
canton : za mało pomiarów ale gólnie bez zarzutu
Dali : również ok , troche te rezonanse od 5-10khz od niskotonowych sie zaznaczają na ch-ce ale w granicach rozsądku.
Pro ac : ta zwrotnica to jakiś wybryk. Cewki rdzeniowe , w jakim celu ? Brak zgodności fazowej w miejscu łaczenia ch-k. Wystarczyło dać mniejszą filtrację głośnika wysokotonowego i mogłoby być ok. Niepotrzebnie wysoki poziom wysokotnonowego dobre 3dB ponad środek pasma. W ogóle ta ch-ka wyglada jak rysunek przedszkolaka. No ale to pro ac , hi end wiec musi być ok

(lol).
triangle : za mało pomiarów ale dziura na 2-3kHz wygląda mi podejżanie
Xavian : za mocno rozsuniete filtry , fazy wiedać ,ze raczej zgodne no ale po co ta dziura skoro moglu zsunac bardziej czestotliwości filtracji i mieć równą ch-ke.
Nie faworyzując żadnej firmy ostatecznie od strony przedewszystkich technicznej a następnie wizualnej najbardziej dopracowane są mim zdaniem kolimny f-y Dali. Canton też jest niezły ale wyniki jakie osięgnęli z 30 cm woofera są dleikanie mówiąc kiepskie.
Pro Ac mim zdaniem powienien kosztować połowę tych pięniędzy albo jeszcze mniej. Mało wyszukana skrzynka , tylko 2 głośniki , wykonanie nie wyróżnia sie od innych firm , niedopracowana zwrotnica. Jak dla mnie bardzo słabo jak na hi end i tak ciężką kase.