• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Rezystor 8ohm w JIG'u

Ja bym sie jednak pokusił o rezystorek w sklepie audiomanii...
link tutaj

cena niezła... ale jak już inwestować to na całego :mrgreen:

PS. przy okazji.. mój pierwszy post tutaj... choć totalnym amatorem nie jestem :razz:
Witam wszystkich :!: :grin:

Jig będzie Ci służył prawdopodobnie do końca Twojego diy-życia ;) także nie ma co żałować na niego kasy. Co to jest 18zł...pomyśl, to tylko 3 browarki w lokalu :cool:

Barthez napisał:
no ładny ładny tylko, że wtedy cena mojego jig'a bedzie dwukrotnie wyższa.
To twój JIG jest jakis super kiepskiej jakości hehe, pozatym trzeba sie liczyc z kosztami, a ten rezystorek i tak jest bo świetnej cenie.

ten rezystor nie musi mieć absolutnie koniecznie 8ohm reszta musi być 'sztywna', po to jest właśnie kalibracja

Spytałem konkretnie czy można go zamienić na 8,2ohm 10 W taki jak jest w Greltonie, a dowiedziałem sie, że mój jig jest super kiepskiej jakości. Czy naprawde niektórzy nie umieją odpowiedziec na temat?

To że mój jig nie jest jakiś hi-end'owy wiedziałem już wczesniej. Jakbym chciał zrobić takiego na najlepszych częściach to bym tego pytania nie zadał.

ja tam uzywam jakiegokolwiek znalezionego rezystora. Moc nie jest wazna bo i tak do pomiaru impedancji uzywa sie malego napiecia. A wartosc rezystora dobiera sie w zaleznosci od dokladnosci jaka chce sie uzyskac na konkretnych zakresach impedancji. Jesli chcesz mierzyc dokladnie wartosci imedancji w okolicy 8om to zastosuj rezystor 8om a jak chcesz mierzyc dokladniej wieksze wartosci np potrzebne do pomiaru T-S to lepiej zastosowac wiekszy rezystor ja uzywam 33om. Moj zawodowy system pomiarowy sam przelacza rezystory pomiarowe i sa to 100om i 1kom.

Kupowanie jakis haj endowych rezystorow duzej mocy za kupe kasy to bzdura totalna! Przy pomiarach karta muzyczna nie ma to znaczenia bo ona sama nie jest haj endowa.

i teraz złamaliście cały mit którym żyli ci co kupili te chore rezystory,

IRKU czyli ten rezystor ktory sprawia najwiecej problemu w zdobyciu tak naprawde jest najmniej istotny?? :shock:
czyli zamiast tego moge dac (prawie) dowolny rezystor metalizowany :?: :?:

moze byc dowolny potem i tak trzeba sprawdzic na kilku rezystorach dokladnych czy caly system dobrze mierzy. Ja znalazlem gdzie 150om 1% 10szt i zalezy ile ich polazce rownolegle to moge uzyskac rozne wartosci i wykozystac je do testu systemu pomiarowego albo jako rezystory pomiarowe. Tu nie chodzi o to zeby rezystor pomiarowy mial idealna wartosc tylko o to zeby caly system dokladnie mierzyl bo wartosc mozna wpisac dowolna. A sama wartosc powinna byc tak dobrana aby przy pomiazre napiecie na wescjiu karty zawieralo sie mniej wiecej w polowie jej zakresu gdzie uzyskuje sie najlepsza dokladnosc. Jest to dobrze opisane i zilustowane w programie Hobbybox ktory przewyzsza w obsludze SW o kilka lat swietlnych.

Powrót