Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
ja tez sluchalem przez wiele lat na unitrze pw8010 i wydawalo mi sie ze do pelni szczescia nic wiecej mi nie potrzeba... obecnie te same kolumny (klon yoshiego) napedzam tranami - 6 par sc5200/sa1943 w amplitunerze Magnum av-440 i to jest zupelnie inna bajka. wydaje mi sie ze wiele glosniej nie jest, ale za to jak poglosnie ma prawie maxa to znieksztalcenia sa nieslyszalne!! dopiero na maxie jest juz niemiloTasior napisał:i juz,uwielbiam te mity ze glosnik musi dostac swoja znamionowa zeby zagrac...
po 20tej to ja dostarczam jeszcze jakies 30W :mrgreen:Tasior napisał:jest godzina 20,chce posluchac cicho,wzmak mam 1kW ,czy zeby zagralo to musze dac te $@(*&%^@( 1kW czy np 20 W
tylko ze mocniejszego znacznie pozniej (wzmak ok 100-120W a moje kolumny teoretycznie 60W :razz: )Tasior napisał:pomijam znieksztalcenia,bo kazdego wzmaka przesterujesz
Masz pojedynczy głośnik jednocewkowy R4 i do tego wzmacniacz 2x125W przy R4 - to napisz mi proszę jak wpompować w ten głośnik 250W?michone napisał:jak moc rosnie 4 krotnie ?? przecierz wzmak oddaje 2x 125 w czyli jakby nie patrzec ( lacznie jest 250) a w mostku 500rmsu czyli moc 2 x wieksza
Inaczej? Co to za bzdury? Kwestia wydajności prądowej, rezerwa mocy wcale nie odgrywa tak kluczowego znaczenia, gdy używamy 1W!Pawel S. napisał:jezeli chcesz posluchac cicho to i 1W wystarczy tylko ze na mocniejszym to zagra inaczej...
Tasior napisał:i gadaj jak do sciany...
rozumiem ze zeby posluchac muzyki to zawsze odpalacie na full mocy bo przeciez tyle musi dostac,ba prosi sie o wiecej...
przyklad z ferrari jst b dobry,czy zeby jechac WOLNO musisz uzywac jego CALEJ mocy ? nie,regulujesz to pedalem gazu,i wlasnie ta wolna jazda=ciche sluchanie,a ty twierdzisz ze zeby pojechac to musisz mu dac ognia ....
eot
JA NIEMOWIE ZE MASZ KUPIC SLABSZY WZMACNIACZ,JA MOWIE ZE ZEBY GLOSNIK ZAGRAŁ TO NIEMUSI DOSTAC np 500W!
michone napisał/a:
jak moc rosnie 4 krotnie ?? przecierz wzmak oddaje 2x 125 w czyli jakby nie patrzec ( lacznie jest 250) a w mostku 500rmsu czyli moc 2 x wieksza
Masz pojedynczy głośnik jednocewkowy R4 i do tego wzmacniacz 2x125W przy R4 - to napisz mi proszę jak wpompować w ten głośnik 250W?
Bossko, ale jednak poprosze jakies potwierdzenie teoretyczne albo praktyczne (pomiary - niekoniecznie twoje, bo dalej wasza opinia mi sie nie zgadza z tym co poczytalem).Pawel S. napisał:z praktyki
Bzdury piszesz panie. przesterowanie glosnika jest w momencie gdy dostanie on na wejscie zbyt duza moc. To o czym ty piszesz to efekt przesterowania ale na wzmacniaczu, kiedy za pomoca gaina i glosnosci przekraczasz max moc wzmaka. Problem wtedy jest taki ze wzmak traci stabilnosci i moze sie zdarzyc ze wysle do glosnika znieksztalcony sygnal o znacznej mocy impulsowej, przez co w przypadku gdy glosnik jest slabszy cewka natychmiast leci (i stad moja teoria o mocniejszym glosniku wzgledem wzmaka).michone napisał:wiesz co to znaczy przesterowac glosnik jak juz o tym piszesz ?? przesterowania zachodzi w momencie kiedy glosnik otrzymuje za malo mocy... pozdrow Panow z ktorymi sie kontaktowales...
ty chyba nie spojrzales na drobny fakt o jakiej my firmie rozmawiamy. Rockford nie pozwolilby sobie na to zeby sciemniac w danych tech. sprzetu, dlatego model sie nazywa P5002 (2 kanaly po 250 W RMS) a w testach srednia uzyskana wartosc dla tego wzmaka to 625 RMS.michone napisał:jak glosnik ma napisane ze ma 250rmsu a w rzeczywistosci ma 200 to faktycznie producentom najlepiej napisac zeby wzmak mial 200rmsu...
To z jakiego wzmaka go napedzales :?: i co to mialo miec niby na celu :?:michone napisał:JL ktory ma 250 rmsu a w 35L closed dawalem mu nawet 300rmsu
Okablowanie zostaje z poprzedniego zestawy ktory smigal na tych samych wzmakach i tylko suba mialem Kickera w kwadracie, wiec te kosztaq odpadaja. Pierwsza rzecz jaka kiedys ktos wprowadzajacy mnie w temat CA powiedzial: nie oszczedzaj na kablach bo jak raz kupisz porzadne to starcza ci na Dluuugo - no i tak zrobilemKamykos napisał:Przy takiej mocy wydasz kilkaset zl na to. Okablowanie
Nie popadajmy w przesade, kondzior spelni swoja funkcje, ja nie chce w dbDragach startowac (bo i niby z czym :? )Kamykos napisał:No i sprawa finalna - albo kupisz ze stanow alternator "wyczynowy"
Ponownie zapytam... z jakiego wzmaka :?: Bo oczywistym jest ze idealna sytuacja jest gdy moc wzmaka i glosnika sa identyczne (lub z tego co ja wiem glosnik ma byc troche mocniejszy). Sadze ze jakbys podpial JLa do firmowego wzmaka o takiej samej mocy to sam bys sie BAAAARdzo zdziwil.michone napisał:tasior daj mojemu jl 125 rms albo 170... daj apekowi 150 rmsu...
Jezeli twoim wymaganiem jest tylko i wylacznie dB to rzeczywiscie, jezeli chodzi o jakosc to jestes w 1005towym bledzie.Kamykos napisał:Zaden glosnik grajacy "na pol gwizdka" nie spelni oczekiwan w nim pokladanych.
true, tylko ze to sytuacja zupelnie inna niz ta o ktorej rozmawiamy.GRZESIO napisał:Masz pojedynczy głośnik jednocewkowy R4 i do tego wzmacniacz 2x125W przy R4 - to napisz mi proszę jak wpompować w ten głośnik 250W?
:brawo:Langusta napisał:Inaczej? Co to za bzdury?
Nie jestem, jakbym byl to bym nie zakladal tematy. Ja was pytam, natomiast chcialbym to widziec czymkolwiek potwierdzone a nie tak sobie klepniete.michone napisał:jak jestes taki wszech wiedzacy to po co w ogole zakladales ten temat ??
a to a'propos czego :?: gdzie tu masz cokolwiek a'propos litrazu :?: Litraż jest już określony i go zmieniał nie bede.michone napisał:Wiesz co to mialo na celu?? otoz gdybys torche poczytal to bys sie dowiedzial ze im wieksza buda tym spada wytrzymalosc mocowa, ze glosnik ktory wytrzyma 500rmsu w 30 l closed moze sie rozleciec przy 350 w 100l br :/
is gut.michone napisał:Alpine MRV- T505
we wmiare normalnych cenach wg mnie (a wbrew temu co probujesz mi wcisnac jednak troche sprzetu juz posluchalem) jest mocno wybijajaca sie. A w samozadowolenie bede wpadal bo po to sie gimnastykuje z targaniem tego zeby byc zadowolonymmichone napisał:rocford to tez nie jest az taka wybitna firma
Przeczytales wogole co ja tam napisalem :?: widze ze klepiesz w ramach czepiania sie czegokolwiek - ale zanim nastepnym razem to zrobisz sprobuj zrozumiec sens wypowiedzi. Zauwaz ze oni doradzili mi kupienie NAJTANSZEGO z proponowanych przeze mnie glosnikow... Wiec chyba jednak maja na wzgledzie dobro klienta i za to ta firme szanuje i miedzy innymi dlatego uwazam ze jest na bardzo dobrym poziomie.michone napisał:"Tak mi panowie z RF doradzili..."
Nie ma, bo tam sa zestawy dedykowane tylko pod to. Ja musze sobie radzic w taki sposob na jaki mi fundusze pozwalaja. Przyszlosciowo miala byc rozbudowa zestawu o mocniejszy wzmak, ale jednak juz zostanie tak jak jest.michone napisał:gdzie wzmak ma 60% mocy glosnika
ten wzmacniacz mam od 1,5 roku i smigal wczesniej na kickerze, jakos dotad mi aku nie siadlo ani razu. Co do kondziora to tak, wiem do czego on sluzy, i dzieki temu ze aku nie ma duzych skokow napiecia to nie dostaje tak po dupie a i alternator jest odciazony.Kamykos napisał:przy takiej mocy wzmak wydoi Ci aku w 30 min
No i tu znow twierdze ze przesadzasz, o ile ioni maja osobne aku i alternator za XXXset $ to moga sobie nie miec kondziora, jezeli chodzi o mnie to znow wracamy do kwestii finansow...Kamykos napisał:Zobacz u kolegow zza oceanu nie ma kondziow a maja oni instalki po 3-4kW RMS
Baaaardzo dokladnie wiem co chce swoja instalacja osiagnac...Kamykos napisał:Wydaje mi sie ze nie masz zielonego pojecia o tym co chcesz osiagnac swoja instalacja.
:mrgreen: nie przesadzaj, slyszalem jak to gra... a Ty slyszales ze sie tak wypowiadasz :?: Niewatpliwie jest to cisnieniowka i ma dawac mooocny i niski bas.Kamykos napisał:ten RF rzuca miesem na lewo i prawo
DIY :mrgreen:MatiPTP napisał:pokaz mi takiego wzmaka do ceny powiedzmy 10k plnów, jak znajdziesz to stawiam piwo.
THX, probowalem znalezc jak to sie nazywa po angielsku, teraz bedzie latwiej
hehe, juz widze jak bym uzyskal takie znieksztalcenia :lol: Boje sie ze czysty sygnal bylby na takim poziomie, a szumy by stanowily pozostale 99%Pawel S. napisał: