• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Rodzaj obudowy do Suba

Reakcji
0
Jestem tu nowy, i bardzo mi sie spodobała stronka, i zakupiłem opis na alegro do zbudowania subwoofera, i to projekt obudowy , do subwoofera, i chciałbym zapytac, czy nic sie nie stanie, jeżeli podłacze to tak jak w opisie budowy, według opisu nic sie nie stanie : oto obudówka w przekroju od góry
Schowek01.jpg

na tej półce w środku, co jest taka skośna, byłby zamontowany po obu stronach głośnik, niskotonowy, alphard lw800, i gostek co mi to wysłał napisał, ze aby nic sie niestało to jeden glosnik trzeba podłaczyć, plus do minusa, a minus do plusa, a drugi tak jak trzeba, aby jeden nie tłumił drugiego, czy nic sie nie stanie, z tymi głośnikami ?? bo przeciesz mięzy nimi, bedzie pustka, bo będa tka jakby przyłożone do siebie, jeden do drugiego, i czy membramy nie popękaja albo coś w tym stylu ?? podobno to świetne rozwiązanie, sam sie zbytnio nieznam, ale na mój chłopski łeb nie bedzie to zbyt dobre... prosze o pomoc !!

Temu gosciowi z allegro chyba chodzilo o obudowe pasmowo-przepustowa, jezeli to twoja pierwsza konstrukcja to odradzam, ten typ obudowy jest trudny do zestrojenia i wykonania dla amatora, na pierwsza konstrukcje zrob lepiej cos w obudowie typu CLOSED- tyle odemnie.
Pozdrawiam

ja Sobie poradze ze strojeniem :P mimo ze jestem amatorem :} tylko o to chodzi czy tym głośnikom sie nic nie stanie przy takim czyms ??

Sam jestem w tych klockach początkujący (sam zresztą postawiłem dopiero jednego klocka, o czym w konstrukcjach;) ) ale też odradzam tego typu konstrukcje.
To jest zdaje sie Band-pass i jest to faktycznie ciężkie do wykonania :)
Sam sie przymierzałem...i pewnie takiego zrobie...za jakiś rok:)

Głośnikom nic stać sie nie powinno ale to alphardy, a o nich są różne opinie.
W każdym razie to co podał Ci twórca tego projektu, działało by na takiej zasadzie,
że jak jeden głośnik pcha powietrze przed siebie, to drugi zasysa (jeden "wychodzi" z kosza a drugi sie "chowa"). Z tego co pamietam to określa się to działaniem głośnika w przeciwfazie.
Problem byłby, gdyby oba naraz tłoczyły powietrze albo zasysały. W tedy mogłoby się coś stać.

Pozdrawiam i polecam jak przedmówca obudowe typu closed (teraz taki do pokoju robie...)

czyli jak podłacze jeden odrotnie to wszystko bedzie okej ?:) jak tak to sie ciesze i dziekuje za pomoc :) Forum i stronka bardzo fajna, ja w swoim dorobku, mam tylko kolumny 3 drożne, ale to było proste.. głosniki tonsila, średnio wysoko, tonowe.. eee to banał i wyciszenie :) a co myślicie o tego typu obudowie ?? basik bedzie fajny czy raczej kiczasy ?? co lepsze, taki coś czy może tak jak jest w tych zestawach 2.1 że głosnik w subie jest na boznej ściance i tylko bassreflex i nic wiecej... czy to lepsze ?? to bedzie miało kopa jakiegos fajnego ? jak dobrze wykonam, z głośnikami o łacznej mocy 120 Wat rms ? bo kazdy ma po 60, a muzycznej dwa razy wiecej :)

Czołem.
Pitterekk, głosniki sa połaczone tak by ich membrany pracowały w jednakowa strone .Jak jeden "pcha" to 2gi "ciagnie" .
Połaczenie tego typu powoduje zmiejszenie obudowy . Ten rodzaj obudowy jest ok ale przenosi bardzo okreslone pasmo . Bas wydobywać się bedzie TYLKO z wylotu B-R.
Jesli projekt był zrobiony dobrze i był sprawdzony , jesli projektant miał doswiadczenie i przewidział impuls , jesli zaprojektował pod 2xlw800 a ty poradzisz sobie ze strojeniem to ok .
Mnie zastanawia jedno czy aby potrzebna ci jest tak mała obudowa, bo z 2xlw800 w normalnych obudowach ( zamknieta & b-r) uzyskasz leprze SPL oraz mozesz zejść na "głębszy bas " jeśli będzie dobrze zrobiony wzmachol do suba . Ja bym dał typ.CLOZET;-) (closed) z odpowiednimi filtrami na wzmachol.

Ja także zostawiłbym ten typ obudowy i LW wsadziłbym do br.
Wg mnie to jedyna obudowa w której ten głosnik gra.
Zamknięta sprawia za gra on cicho a obecnośc basu mozna stwierdzić tylko poprzez obserwację membrany ... bo basu wogóle nie słychać.
Pozdrawiam
PS
twierdzisz ze sobie poradzisz a pytasz o tak proste sprawy.

i odczep się od tego LW 800 to naprawde lipny glośnik. za te pieniądze (albo niewiele większe) mozna mieć coś zdecydowanie leprzego.

Wg mnie to glupota totalna jest wogule placenie komus za taki projekt! Bo co w nim wielkiego? Nawet nie wiadomo do jakich glosnikow zostal zaprojektowany. I jesli proporcje widoczne za tym rysunku sa prawdziwe czyli obie komory sa takiej samej wielkosc to musze powiedziec ze jest to kompletnie zle wykonana konstrukcja! W takich ukladach zawsze stosuje sie zroznicowanie wielkosci komor.

Pitterek jesli nie wiesz co to jest faza akustyczna i elektryczna podlaczenia glosnika to na pewno nie bedziesz potrafil odpowiednio zestroic tej konstrukcji. Pozatym zadajesz bardzo amatorskie pytania w stylu czy ta konstrukcja o mocy 120W bobrze zagra? Tak jakby moc miala jakis wplyw na dzwiek.

Piterrek daruj sobie ten projekt, szkoda twojej kasy i twojego czasu, zrób jakiegoś dobrego Basreflexa, weź jakiś gotowy projekt, jest ich mnóstwo na forum i co najważniejsze sa darmowe a pozatym sprawdzone. Jak czegos nie bedziesz wiedział to napewno autor projektu Ci pomoże.

Powrót