• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Rodzaje wygłuszeń i ich zastosowanie

• Autor wątku Autor wątku Raf
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Muszę wygłuszyć obudowę zamkniętą suba cięcie do 80Hz,

20 l/closed fc - 52 Hz Qtc - 0,77

Wytłumieniem chcę odrobinę zwiększyć jej objętość.

Wiem że najlepiej wygłuszać wełną owczą, ale wychodzi stosunkowo drogo:

Monacor MDM-3 WEŁNA OWCZA wytłumienie maty app - 27zł wystarczy na 20l

Czym z rzeczy z linku wy byście wygłuszyli swojego suba w OZ?
http://allegro.pl/sprzet-audio-dla-domu-elementy-wygluszajace-63476?order=qd

a może być?
1.tania poduszka z jysk za 10zł?
2.Stara kołdra puchowa/z pierza?

Kołdry puchowej bym nie pakował, bo puch/pierze są w bardzo gęstym materiale (inlecie), który nie będzie odpowiednio przepuszczalny dla powietrza, a luzem, tego nie wyobrażam sobie.

Nie na temat...
Wodna pasta głusząca . Kiedyś miał to w swojej cichej ofercie Poznański Audiokomplex . Sprawdzało się nawet bardzo

Gdy ja pierwszy raz się z tym zetknąłem myślałem że to gotowy tynk stoi w wiaderkach.
Ma inne zastosowanie niż mata . Tłumił u mnie wyższe składowe . łatwo nałożyć sztywnym pędzlem w miejsca niedostępne czy uspokoić kształty "nie wyklejalne " w żaden sposób matami .

Dobre przygotowanie furtek to robota którą nazywam niezapłaconą .
Wielokrotne składanie /rozkładanie . Molestowanie wrót z wbudowanym głośnikiem ( najlepiej do testów coś co można katować) pędzonym z generatora i poszukiwanie rezonansów ... A klient nie widzi postępów - fura rozebrana i nic widocznego się nie dzieje .
Co innego wyklejanie - nie było mat a teraz są . To widać z daleka.
Z tego powodu wiele warsztatów wali ceny zaporowe za dobrze przygotowane wrota .
Trafi się klient świadomy - zapłaci i poczeka ale odbierze to co chce uzyskać .

Dokładnie
Dobrze zrobione drzwi potrafią kosztować 1,5tys zł
Drzwi zdejmuje sie z samochodu, rozbiera w drobny mak
I składa używając najróżniejszych materiałów np: smaru grafitowego czy parcianki ;)

Jak podajesz cenę to zawsze jest pytanie: a co moze tyle kosztować? :D
Czas panie, czas ;)
Robota na 4 dni :)

Ostatnia edycja:
cvwnlvrwdv7gq22a9dw3_1398416346.jpg

http://olx.pl/oferta/scinki-welny-CID619-ID5caRd.html#08ddb9a737

Nadało by się to do czegoś (a dokładnie do wygłuszania kolumn) ? 1,5zł za kilo ;-)

Ewentualnie to ?
4v3nbco7kxcipm45l1t0_1398417157.jpg
anqydl8953jfond8d7hl_1398417142.jpg

http://allegro.pl/szarpanka-welniana-welna-owcza-i4154003662.html
http://allegro.pl/szarpanka-welniana-welna-owcza-i4180749982.html

Ostatnia edycja:
Witam wszystkich.
Widzę, że macie sporą wiedzę na temat materiałów wygłuszających więc proszę o pomoc - mam Mercedesa W211, który generalnie jest nieźle wyciszony (silnika prawie nie słychać),jednak denerwuje mnie trochę szum od opon, zwłaszcza przy większych prędkościach. W najbliższym czasie będę robił zabezp. antykorozyjne i zdejmował i czyścił nadkola więc pomyślałem o zastosowaniu przy tej okazji dodatkowych mat. wytłumiających pod plastikowymi osłonami. I tu proszę o pomoc - myślałem o Dynamat Extreme, no ale ta cena ;) Zastanawiam się nad GMS05. Zresztą myślę, że 2mm grubości to będzie max aby nic nie odstawało.
Jednak słyszałem też o masach głuszących, które można nanosić na zakola. Proszę o jakąś poradę co tam zastosować.
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że same nadkola tylko w niewielkim procencie zmniejszą słyszalne szumy.

jesli chcesz wyciszyc troche nadkola bo opony szumia to zmien opony na bardziej miekkie :)
a jesli chcesz zrobic matami to gms 05 plus cienka gabka powinno pomoc
tylko musisz to zrobic od wnetrza samochodu

No ale ja chcę zrobić na razie coś od zewnątrz auta, bo akurat będę i tak rozbierał i zabezpieczał przed korozją. Myślę, że z czasem zrobię i od strony kabiny.
A opony kupowałem najcichsze ale przy tej szerokości (225/55 R16) każde będą szumiały!

Głównie proszę o pomoc w doborze materiału pod plastikowe osłony zakoli od strony koła - to ma być mata, która nie będzie kumulowała wilgoci i tym samym nie wspierała korozji! Zastanawiam się czy jest tam sens stosować matę z aluminium?

I tu proszę o pomoc - myślałem o Dynamat Extreme, no ale ta cena ;) Zastanawiam się nad GMS05. Zresztą myślę, że 2mm grubości to będzie max aby nic nie odstawało.
Jednak słyszałem też o masach głuszących, które można nanosić na zakola.

Szukaj pod hasłem - pasta wygłuszająca Blachogum,
można nanosić grubo..

Powrót