• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Rodzaje wygłuszeń i ich zastosowanie

• Autor wątku Autor wątku Raf
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A co sensowniej na boczek?
GMS-022 czy GMS-011A z warstwą alu i włóknem szklanym?
Chodzi typowo o granie tapicerki i oczywiście o wyciszenie.
Ma być na drzwi, być może bagażnik i grodziowa. Ewentualnie też dach - ponoć dużo pomaga jego wyklejenie.

Zamówiłem sobie na początek 4 sztuki... i teraz co sensowniej będzie zrobić, 4 drzwi, drzwi przód + bagażnik, grodziowa+bagażnik? :P
ewentualnie czy gdzieś użyć 07XL zamiast pianki, właśnie np w bagażniku?
zagłębię się w temat, na razie muszę mieć materiał i jakiś wolny dzień, teraz niestety mam maraton w pracy.

Na początek zrob dobrze drzwi
Bagaznik zostaw na koniec

A mata gms07 nie zastąpi pianki
Pianka to pianka

Mata obowiązkowo... tylko nie za bogato
Moze byc cos cieńszego niz 07
I na to cienka pianka

Ostatnio tez oglądałem maty i pianki gladen'a
Tez bardzo uczciwy produkt
Proponuje sie zapoznać z produktami

Obecnie w aucie w trakcie jazdy mam 87db, ponoć po wygłuszeniu samej podłogi aż do bagażnika poziom hałasu spadnie mi o 10db. Jest to realne?? Bbutyl i guma pianka to najskuteczniejsza metoda tak twierdzą co po niektórzy. Na biegu jałowym jest 60db. Pytanie czy na pewno uzyskam taki efekt?

Wszystko mierzone policyjnym sonometrem.

Użyłbym tego:
http://www.bitmat.pl/pl/p/AB-25-Mata-wygluszajaca-butylowa-BITMAT-2,5-mm-25x50-cm-/293

http://www.bitmat.pl/pl/p/K9s-Pianka-wygluszajaca-kauczukowa-9mm-samoprzylepna-izolacyjna-gumowa/177

Ostatnia edycja:
Dlatego zastanawiam się ile realnie jestem w stanie urwać db po wygłuszeniu podłogi i bagażnika

Dlatego nie pozostaje mi chyba nic innego jak kupić taki zestaw za 800zł i spróbować...

Powrót