• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Rodzaje wygłuszeń i ich zastosowanie

• Autor wątku Autor wątku Raf
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Chciałbym trochę zaoszczędzić na matach i takie pytanie: Czy przy wygłuszaniu podłogi mogę dać baranka (tak jak do zabezpieczania podwozia) i na to piankę czy pomysł trochę poroniony?
Reszta oczywiście będzie wygłuszana matą STP Silver i GMS 012

Ok, dzięki. To dam chociaż piankę grubszą (o ile cenowo będzie do zaakceptowania)

Chciałbym trochę zaoszczędzić

to zmień hobby ...

albo idź do kościoła daj na mszę i uwierz że to da lepsze efekty niż dobre materiały i porządna własna praca ..
Oszczędzać można na baletach a nie na Hobby
Oszukujesz sam siebie . To ma nawet jakąś nazwę medyczną .....

Stp juz nie kupisz
Chyba ze ktos ma jakies leżaki magazynowe
Spr nawet juz u dystrybutora na magazynie nie ma

- - - - - aktualizacja - - - - -

Jakby jednak mieli to bierz ta srebrna nie złota
Jest duzo lepsza

Nie widzą przyszłości na Polskim rynku.

W Niemczech są i nawet sponsorują np. zawody AYA.

Do wygłuszenia samochodu najlepiej użyć materiałów z przeznaczeniem do wygłuszenia, czyli takich, które mają prawidłowe atesty. Zazwyczaj można je zamontować samemu, w zależności, na jaką matę się zdecydujemy, ale montaż jest bardzo prosty. Trzeba tylko wiedzieć, z jakim rodzajem maty mamy do czynienia, bo jest ich kilkanaście.Jeśli orientujemy się, ile materiału jest potrzebne w danym przypadku i gdzie go przykleić, to nie mamy problemu:-) Jeśli jednak nie wiemy, to warto oddać auto w ręce fachowców, takie moje zdanie.

Pytanie już trochę przedawnione bo zacząłem działać w tym temacie trzy tygodnie temu ;)
Auta jeszcze nie skończyłem, ale jest wyraźna poprawa :)

Witam.
Chcę za niedługo wygłuszyć drzwi oraz bagażnik. Pytanie które maty wygłuszające będą lepsze:
1. Maty butylowe produkcji Bitmat'a AB-25 + pianka K6S
czy
2. Maty butylowe STP iSILVER + pianka K6S

Czy ktoś miał do czynienia z matami własnej produkcji Bitmat i jak one wypadają w porównaniu do STP? Z tego co się dowiedziałem to AB-25 ma grubość (jak łatwo się domyślić 2,5mm) a STP iSilver 1,8mm. Wszystko ładnie, niby wybór prosty...Bimat jako sprzedający na Allegro poleca i proponuje mi zakup właśnie AB-25 ale....natrafiłem na forum na opinie że ktoś zamawiał kiedyś matę Bimat AB-20 (czyli 2mm) a w rzeczywistości ona była 1,6mm i tu trzeba być wyczulonym.

Proszę o poradę bo niby AB-25 są trochę tańsze od STP ale czy warto dopłacać do tych "cieńszych" STP?

Witam
Mam w planie wygłuszenie drzwi i bagażnika produktami GMS, gdyż firma wydaje mi się solidna. Mam jednak dylemat, którą matę i którą piankę z ich asortymentu wybrać:
- GMS-07 PROLINER 2,2 mm - 86 zł / m^2
- GMS-07 XL NEW 1,7 mm - 97 zł / m^2
- GMS-07 Luxury 2,2 mm - 116 zł / m^2

Niby wszystkie mają ten sam rodzaj butylu, więc zastanawiają mnie różnice w cenie i sam nie wiem czy jest sens dopłacać. Między Proliner, a Luxury jest różnica w wadze, ale czy to wszystko? Zastanawiam się również nad matą Bitmat AB-25, która kosztuje 80 zł / m^2, a ma najgrubsza warstwę z wszystkich wymienionych.

Odnośnie pianek, waham się między GMS-01, a GMS-02. Cena jest identyczna, ta pierwsza jest o milimetr grubsza, a nawet na stronie producenta nie mogę znaleźć więcej różnic pomiędzy nimi.

Witam
Mam w planie wygłuszenie drzwi i bagażnika produktami GMS, gdyż firma wydaje mi się solidna. Mam jednak dylemat, którą matę i którą piankę z ich asortymentu wybrać:
- GMS-07 PROLINER 2,2 mm - 86 zł / m^2
- GMS-07 XL NEW 1,7 mm - 97 zł / m^2
- GMS-07 Luxury 2,2 mm - 116 zł / m^2

Niby wszystkie mają ten sam rodzaj butylu, więc zastanawiają mnie różnice w cenie i sam nie wiem czy jest sens dopłacać. Między Proliner, a Luxury jest różnica w wadze, ale czy to wszystko? Zastanawiam się również nad matą Bitmat AB-25, która kosztuje 80 zł / m^2, a ma najgrubsza warstwę z wszystkich wymienionych.

Odnośnie pianek, waham się między GMS-01, a GMS-02. Cena jest identyczna, ta pierwsza jest o milimetr grubsza, a nawet na stronie producenta nie mogę znaleźć więcej różnic pomiędzy nimi.

Z podanych przez Ciebie - GMS-07 Luxury - właśnie tą matę mam u siebie w drzwiach w aucie (razem z matami Silent Coat) i mogę polecić ;) 2 lata minęły nic się nie odkleiło, nie spłynęło z drzwi (czasem się słyszy o takich przypadkach).

A czy te tańsze podane przez Ciebie będą gorsze ? Pewnie nie - ale to już musisz sam zdecydować czy warto dopłacać ;)

Ostatnia edycja:
Nie znalazłem żadnych informacji o matach Autofun, proszę o opinie czy ktoś montował?
Rozważam maty od tego producenta, bo mam kuszącą ofertę, ale potrzebuję rad.

Dziękuję z góry.

Powrót