• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Rotel czy tu da sie wpiac jak w direct in ?? Pomocy

Reakcji
0
Witam.

Od dawna poluje na jakiś dobry amplituner. Myślę na Rotelem RSX 965.
Ale czy da się wpiąć do niego 5 niezależnych sygnałów na każdy z kanałów?

Wnioskuje ze jak zworki są założone to chinch działają jako wejścia prócz woofera a jak są zdjęte to jako wyjścia ale to tylko laickie przypuszczenie.

Jest to dla mnie bardzo ważne bo chciałem użyć źródła 7.1 i do Rotela wpiąć 5 niezależnych kanałów a 2 pozostałe i woofer do innego wzmacniacza.

Ktoś ma jakieś doświadczenia i opinie na tema tego klocka? Chętnie poczytam.

Co o tym sadzicie? Poradźcie coś :wink:

http://img687.imageshack.us/img687/3900/clipboard01gvv.jpg

rikitiki123, a to nie jest jakieś wyjście na pre ampa?
rikitiki123 napisał:
chciałem użyć źródła 7.1 i do Rotela wpiąć 5 niezależnych kanałów a 2 pozostałe i woofer do innego wzmacniacza
a po co tak bo nie bardzo rozumiem?
a co z fazą?

A to złącze typu DB25(jak stare drukarkowe) oznaczone jako 5.1ch input, to nie jest przypadkiem to czego szukasz?

Co do fazy to na pewno jakieś przesunięcia będą a morze i nie szczęśliwym trafem.
Dla mnie nie ma to znaczenia w dźwięku surround.

To D25 nawet gdyby się dało (to wejście 5.1 a nie na 5 niezależnych kanałów) to nie mam możliwości podpięcia się takim kablem.
Przejściówki na to też pewnie nie ma. Tam jest 25 pinów na 6 kanałów to według chinch powinno być 12 wiec nie wiem czy da się to podmienić na chinch.

Nie chce do Rotela wpinać 7.1 a 5 niezależnych kanałów np FR,FL,CT,SR,SL a w drugi wzmacniacz BSR,BSL i woofer.
Żeby dało się to zrobić nie można użyć wejść coax i innych 5.1 bo wtedy będzie niezgodność miedzy 5.1 a dwoma pozostałymi kanałami.

rikitiki123 napisał:
Nie chce do Rotela wpinać 7.1 a 5 niezależnych kanałów np FR,FL,CT,SR,SL a w drugi wzmacniacz BSR,BSL i woofer.
Skoro jeszcze nie kupiłeś tego ampli to może lepiej z niego zrezygnować i rozejrzeć się za ampli 7.1 i podłączyć to prawidłowo. Pod dwoma wzmacniaczami nie ma prawa zagrać takie coś dobrze.

Dlaczego nie może zagrać dobrze?
Miałem już kiedyś tak zmontowane ''kino'' i było wręcz idealnie.
Pomieszczenie mam duże wiec nie trzeba się bawić w mili sekundy tylko odpowiednio rozstawić kolumny i jest dobrze. Odczucia miałem podobne jak przy słuchaniu na słuchawkach
-dźwięk był w głowie nie w głośnikach zarówno w filmie jak i muzyce.

Moim zdaniem, jak dobrze poszukasz, to na pewno znajdziesz rozpiskę, który styk jest do czego.
Wtyk DB25 da się normalnie kupić, więc akurat to nie jest problem.

Doszukałem się już. Są to wyjścia wiec zostanę przy 5.1 może i dobrze :wink:
Temat uważam za zamknięty.

Powrót