• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Rowery i akcesoria

Wczoraj byłem w Olimpii, patrzyłem na rowery.
Były też takie do 2000zł, ale te które mi się "podobały" kosztowały powyżej 3tyś... ale nawet w tych rowerach coś bym pozmieniał.

Od dłuższego czasu myślę o zmianie roweru na "zwykły" (do jazdy terenowej).
Upatrzyłem sobie ramę Cube LTD RACE:

A tak wygląda złożony:

Oczywiście miał bym inne części, krótszy mostek, inna kiera, inne opony, mocniejsze obręcze, 2 zębatki na przedzie a nie 3, może inne platformy.

Wszystko zależy ile taka rama kosztuje (jak na razie szukam), jeśli będzie kosztować tyle co Scott to będzie dylemat, czy pchać się nadal w sztywniaki czy może już inwestować w amortyzowaną.

Koledzy pomóżcie :)
Nosze sie z zamiarem kupna roweru. Ma być w miarę uniwersalny z głównym przeznaczeniem do delikatnych zjazdów po lesie (przechyba, krk lasek wolski, bez skoków, akrobacji i tak dalej, raczej zwykła jazda w terenie ;)). Nie mam z byt dużego doświadczenia w temacie, ot kilka wypadów z kumplami i jazda na zwykłej marketówie i kilka przejażdżek na ich sprzęcie.
Na pewno musi być to hard, nie umie jeździć na fulu.
Teraz może pytanie: czy w kwocie c.a. 2-2.5kPLN da sie nabyć coś co nie rozpadło by się po kilku zjazdach (pod dość ciężkim gościem ~100kg), czy raczej wstzymać sie i cierpliwie odkładać?

Wzrost 184.
Full ponoć lepszy, kumple siedzą w temacie już trochę i zabawki też fajne mają, ale jakoś dla mnie full za miękki. Może kwestia złego dobrania wagi do osprzętu, oni ważą max po 80 kg więc różnica jest spora. No ale na początek wole dobrego harda mimo wszystko.

ale jakoś dla mnie full za miękki. Może kwestia złego dobrania wagi do osprzętu
ja tez nie chcialem amorka z przodu bo mialem zle doswiadczenia. ale podkrecilem w swoim sprezyne na maxa i podczas normalnej jazdy go nie czuje ;)
ale po schodach np widac wyraznie jak sie ugina :p

to juz bym polecal 29er'a, ale za te pieniadze kupujesz bardzo tani osprzet :/

idz do sklepu i przymierz sie do 26 i 29"
ja bez zastanowienia dokladalem 1000zl do 29era ;)

Kurcze no to mnie nie pocieszyłeś. Budżet górny to właśnie 2500zł, nie chcę wydawać więcej na rower.
Czyli pozostaje szukanie używki, albo poskładanie czegoś w miarę na okazjach. W sumie jest jeszcze dość dużo czasu. I tak dopiero zacznę jeździć końcem czerwca, ja się trochę ogarnę z czasem.
Co do rozmiaru zdecydowanie 29, przymiarki już były.

W koszalinie ktos wystawial uzywke na allegro...
Poszukam jak wroce do domu

A ja kupilem w tesco spodenki brugi z wkladka ;)

29" wiecie jak taki rower trudno wprowadzic w ruch?? pod podjazdy nie polecam dla mnie jest glupota wogole w mtb wprowadzac taki rozmiar kół 26"wg mnie jest optymalny na trase jak i w teren;) jak masz znajomych w swiecie MTB lepiej i taniej wyjdziesz jak sobie sam poskladasz taki rower z osprzetem moge Ci pomoc jesli reflektujesz:) na allegro mozna wychaczyc dobra uzywana rame w stanie nowej:) wystarczy troche pogrzebac:)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Rama jak dla Ciebie idealna bedzie 19-19,5 cali

Dzięki za rady, pogadam z kumplami może nagrają coś sensownego, a w między czasie będę lukał za czymś ciekawym na necie.

29" wiecie jak taki rower trudno wprowadzic w ruch?? pod podjazdy nie polecam dla mnie jest glupota wogole w mtb
a ty masz pojecie jakie glupoty piszesz?
ciezej jest tylko sie ruszyc z miejsca. jak juz sie lekko toczy to sa same plusy ;)

musze dekera wyciagnac na rower to pokaze dlaczego dla mnie nie bylo wyboru...

zfwi0sqq9cwayupb6gx3_1397414900.jpg
a tak wygladam w prawie kompletnym stroju na rower :p
brakuje tylko kasku ;)

a ty masz pojecie jakie glupoty piszesz?
ciezej jest tylko sie ruszyc z miejsca. jak juz sie lekko toczy to sa same plusy ;)

musze dekera wyciagnac na rower to pokaze dlaczego dla mnie nie bylo wyboru...

zfwi0sqq9cwayupb6gx3_1397414900.jpg
a tak wygladam w prawie kompletnym stroju na rower :p
brakuje tylko kasku ;)

miales w ogole doczynienia z takim rowerem smiem watpic pierwsze posmigaj troche a pozniej wypowiadaj sie w temacie... z gorki sie bedzie toczyl owszem ale nie pod gorke chyba ze zaliczasz same zjazdy bez zadnych podjazdow to powodzenia

Ostatnia edycja:
Wczoraj byłem w Olimpii, patrzyłem na rowery.
Były też takie do 2000zł, ale te które mi się "podobały" kosztowały powyżej 3tyś... ale nawet w tych rowerach coś bym pozmieniał.

Od dłuższego czasu myślę o zmianie roweru na "zwykły" (do jazdy terenowej).
Upatrzyłem sobie ramę Cube LTD RACE:

A tak wygląda złożony:

Oczywiście miał bym inne części, krótszy mostek, inna kiera, inne opony, mocniejsze obręcze, 2 zębatki na przedzie a nie 3, może inne platformy.

Wszystko zależy ile taka rama kosztuje (jak na razie szukam), jeśli będzie kosztować tyle co Scott to będzie dylemat, czy pchać się nadal w sztywniaki czy może już inwestować w amortyzowaną.

Witam. Kiedyś wychaczylem taką ramę(identyczną) za 100€. niestety rower zmienił właściciela bez mojej wiedzy. Teraz mam 29er-a cube.

to przesiadz sie na 26" zobaczysz roznice a nie polecasz to na czym sam jezdzisz bez porownania .....

Ostatnia edycja:
Mam trzy rowery na stanie, 26, 29 cali i trekinga. Wszystkie sam zlożyłem z 26 mam około 20 lat doświadczenia z przerwami na 29er ktorego mam od 2009 roku czyli 5lat. Myślę ,że takie doswiadczenie powinno wystarczyć? Ja niestety przy moim wzroście jadę wiele pewniej i płynniej. Zdażyło się nawet pojechać w jakimś maratonie rowery są raczej dobre i podobnej klasy więc porównanie miarodajne.

Powrót