• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Rowery i akcesoria

opisz dokladniej w czym problem
czuc przeskoki? jakies zgrzytanie czy wtracenia?
bo jak to tylko "hamowanie" zamiast swobodnego obracania sie, to powinno byc ok

Jak obracam tulejami to efekt jest taki jak by tuleja pracowała między gumowymi podkładkami które ją hamują.
Nic więcej się nie dzieje.
Trzeba dać smaru.

Dziś wziąłem od Bociana specjalny smar w sprayu.
Wziąłem koło do ręki, chwytam za tuleje a one kręcą się swobodnie :)
Musiało trochę odczekać aż smar, który wcześniej aplikowałem, dotrze między tuleje a łożyska.
Napsikałem tego smaru w sprayu, trochę pokręciłem i tak poleży do jutra.
Jutro jak będzie wszystko ok to zakładam koło i będę jeździł.
Po kilku dniach znów ściągnę i przesmaruję.
Nie ma co się przejmować, ważne że się kręci... piasta ma już 11 lat więc tylko się cieszyć że jeszcze żyje :)

Ostatnia edycja:
Ciekawy, nowy sposób na kompletny napęd rowerowy:

Najbardziej zastanawia żywotność tych małych łożysk na wałku.

Najbardziej zastanawia żywotność tych małych łożysk na wałku.

Hehe, i to jeszcze otwarte :)

Ok, fajnie to wygląda, ale nie wróżę temu pomysłowi (a raczej wykonaniu) zbyt długiej żywotności.
Do jazdy po szosie, rano po bułki, oczywiście w suchych warunkach da radę... a najlepiej gdyby taki rower jeździł tylko na pokazach w zamkniętych pomieszczeniach.

Patent jest fajny (ogólnie nie nowy), ale jeszcze dłuuuga droga aby to weszło w użyciu codziennym.

Ostatnia edycja:
Był też pomysły (czy nawet gotowe realizacje) z paskiem klinowym, mimo wszystko wróżę takiemu rozwiązaniu większą trwałość, niż takiej ilości mniejszych łożysk maszynowych.

Pasek to już spotykany temat np. z piastami Rohloff-a
4471fb6d92723195df97f05439820a33.jpg

Wysłane z mojego SM-G7105 przy użyciu Tapatalka

Pasek zebaty musisz naciągnąć, a to tworzy opory. Paski stosuje sie w rowerach stacjonarnych, bo sa ciche, niezawodne, pracują w łatwych warunkach, a ich opory nie sa problemem, nawet zaleta.

tak, o takim myslalem :D
przeciez nie o przerzutkach :D

w sumie pewnie w obu przypadkach napinacz bylby na podobnej sprezynie ;)
zobacz zdjecie wyzej jakie to ma wielkie zeby! :o

Pany, powoli rozglądam się za jakimś rowerkiem dla siebie.
Do wydania będzie z 2-3kzł.
Bede smigal głównie jakimiś szlakami po górach ale zdarzy się też cosik po mieście.

W oko wpadł mi: https://allegro.pl/kross-level-r4-27-5-shimano-deore-rama-19-okazja-i7465729587.html
Możecie coś doradzić?

Ja szukałbym czegoś z 2 ręki na Twoim miejscu. Czasem lepiej przeglądać ogłoszenia, zdarzają się okazje, jakieś po testowe lub powystawowe. Na koniec sezonu lub przy wejściu nowego modelu sklepy też robią promocje.

Ostatnia edycja:
Tak tak, planuje pod koniec sezonu coś łyknać, tylko chciałbym wiedzieć czego szukać ;)

Powrót