• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Rożłożenie kolumn

Reakcji
0
Witam,
Mam problem ponieważ nie wiem gdzie najlepiej rozstawić kolumny stereo żeby dźwięk był najlepszy w 2 miejscach odsłuchu.

Odsłuch:
fotel(częściej)
sofa

Pokój jak widać na poddaszu... (miejsca linią przerywaną - skosy)

Z góry dziękuję, pozdrawiam

bo to sie dobiera experymentalnie i raczej nikt ci nie powie
"23cm od biurka ku lewej połowce okna ustaw pierwszą kolumnę obróconą tak, że jej tylnia ścianka tworzy kąt 34° ze scianą przy telewizorze"
:P

wyobraź sobie dźwięk jako falę sinusoidalną (to tylko przykład) jeżeli istnieje dwa zródła takiej fali, (stereo głosniki jak masz) fale te podczas interferencji w zależności od fazy w której się spotykają, moga się dodać, lub wygłuszyć.

Mówiąc "normalnie" ustaw głośniki sobie tak, abyś słyszał dobry basik, a nie jakieś dudnienie, czy zero basu. Jak basik bedzie dobry to reszta pasma też dobrze będziesz odbierał w swoich uszach.

Bardzo nie chlujnie to wszystko napisałem :P

Jak kolega wyżej napisał, nie ma na to reguły.
Tylko eksperymentalnie.

Teoretycznie czym dalej od siebie tym lepiej, oczywiście z zachowaniem rozsądku.

Powrót