• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Rozmieszczenie cewek na zwrotnicy...prosze o pomoc!

Reakcji
0
Witam,
pomozcie mi prosze wybrac jedna z wersji zwrotnicy, pierwsza wydaje mi sie najciekawsza, duze cewki sa odsuniete od siebie na 20cm, mala od wysokotonowego umiescilem pionowo w srodku stawiajac ja pionowo, ustawienie te jest najblizsze wskazowka ze strony http://www.troelsgravesen.dk/coils.htm.
W drugiej wersji, cewki sa dosc blisko siebie i moga na siebie oddzialywac, trzecia wersja jest poprawna patrzac pod kontem rozmieszczenia, lecz niewygodna w montazu.
Zwrotnice beda zamontowane za glosnikami, prosze o wskazowki i dobra rade w wyborze :)

Załączniki

• cewka_v3_110.jpg
    cewka_v3_110.jpg
    49.4 KB · Wyświetleń: 0
  • cewka_v2_164.jpg
    cewka_v2_164.jpg
    54.6 KB · Wyświetleń: 0
  • cewka_v1_306.jpg
    cewka_v1_306.jpg
    52.5 KB · Wyświetleń: 0
moze być jak na 2gim tylko obroć cewke (tą duzą po prawej) o 90 stopni w poziomie

tak swoją droga to strasznie cienkie te cewki (strasznie mało drutu)

Na powietrznych byloby wiecej drutu, z rdzeniem nie trzeba az tyle (cewki zamawialem w Polinku)

ja nie mówie że one mają małą indukcyjność ale przy takich proporcjach -rdzeń zwoje będzie duzy problem z liniowością i dość szybko się wysycą

Powrót