• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Różnica programów?

Reakcji
15
Który program jest bardziej wiarygodny winISD Pro czy BassBox 6 Pro. Bo ten sam głosnik w tych programach ma różne charakterystyki i inne proponowane objetosci kolumn. Albo może Speaker Workshop teraz dopiero zainstalowałem.

W tych symulatorach jest tyle ustawien o ktorych pewnie nie masz pojecia dlatego wychodza Ci rozne charakterystyki.
Zeby porowna charakterystyki dwoch glosnikow najpierw musisz w oba programy wpisac taie same parametry glosnika potem dac obudowe o tej samej wielkosci i taki sam port bass0reflex. Na koniec musisz wpisac identyczna rezystancje szeregowa z glosnikiem oraz dobroc obudowy i wspolczynnik wytlumienia.
A tak to pewnie nacisnales tylko OK kilka razy i wydaje Ci sie ze masz rozne charakterystyki. Proponowana objetosc obudowy to tylko jakies zalozenie teoretyczne w WinIsd jest tylko jedna propozycja a w bassboxpro masz wybor typu strojenia. W bardziej rozbudowanych symulatorach masz wymienione wszystkie typy strojenia np: SBB4, QB4, SC4, wg Hoge'a itd...

Ty stary ja winISD umiem obsługiwać a te programy np. BassBox przestudiowałem i wiem, że tam jest dużo opcji co ma wpływ np. winISD oblicza dla nie wytłumionej a w BassBoxie mozna wybrac wyłumienie i jego ulozenie, stary ja umiem go obslugiwać tylko główne pytanie który program bardziej wiarygodny. ;))

Ty mlody symulatory wogule sa do d... wiec nie warto sie przejmowac. Jak nie masz mozliwosci pomiarowych to zyjesz teoria symulacji. A ja wole cos pomierzyc i wychodzi zupelnie co innego niz na pomiarach.

dobre "stary" ireku....hahahaha............. "Ty mlody"

jak bysmy byli na forum HH albo jakiej innej "subkultury"

nie lubie ludzi którzy mówią "ejj stary no weź" albo nawet tylko "stary", smierdzi mi to gorolizmem a ja nie nalze do osób tolerancyjnych. Wiec wyłącz kondrax swoje przyzwyczajenia na forum, bo niefajnie to wyglada

Ja sie w kazdym razie nie obrazilem ale rozni sa ludzie na forum i trzeba pisac oficjalnie i ladnie :) Mozna tez nie lubic zwrotu "czlowieku" jak i wielu innych.

Powrót