• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Różnica SPL może mi ktoś wytłumaczyć ???

Reakcji
15
Patrzyłem na projekt Vistaona http://www.visaton.de/deutsch/artikel/art_547_6_20.html podają że cały zestaw ma 80W i 83 dB. Pojedyńczy głośnik ma 50W i 87dB czyli wychodzi na to ze dwa powinny mieć 100W i 90dB więc jak to jest, winisd podaje 89-90dB. Gazeta Audio Video 7-8/2005 numer podaje że kolumny firmy HGP model DONA sa na 2 x visaton + morel kopólka i mają 89dB i zalecalą je dla ludzi z małymi mocami dla lampowców ponieważ mają duży spl jak na tak małe kolumny. No i juz nie wiem ile kloumna ma W i ile ma SPL może mi ktoś to wyjaśnić ??????
http://www.av.com.pl/arcticles.php?zine=19&id=86

Visaton wyrownal char. tak, zeby schodzily dosc nisko - czyli zeby maksymalnie liniowe byly do jak najnizszej czest. Zobacz sama char. W130S. Nie ma dla 40 Hz takich efektywnosci :)

Stad roznice. Niektorzy "nie dolowali" srednicy i przez to wypadkowa efektywnosc dla calego pasma jest wyzsza - a na basie i tak mamy dosc marnie. No ale to glosniki do wspolpracy z subwooferem - maja niezla srednice i naprawde ladnie to gra...

O wyzej wytlumaczono pokrotce.
Porostu taka polityka konstrukcji.
Efektywnosc ze spadkiem n w pasmie x.
Mozna sobie roznie krecic....
Z tego wynikaja takze niesamowite parametry niektorych innych konstrukcji....

Ogolnie rzecz biorac chodzi o charakter filtru, dodatkowo dochodzi korektor impedancji ktorym tez mozemy sobie w niewielkim stopniu modelowac charakterystyke. Najprosciej bedzie tak:
dajac wieksza cewke (proporcjonalnie do jakiegos wzorca np. Butterwortha) w torze niskotonowym otrzymasz wczesniej zaczynajaca sie filtracje przebiegajaca lagodniej niz w sytuacji odwrotnej. Czasami taki zabieg stosuje sie do "proby" kompensowania baffle step, co ma miejsce np. w Ostinato2000. Znacznie lepszym wyjsciem jest zrobienie 2,5way i nie kastrowanie srednicy takimi filtrami.

Powrót