• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Rozsądne okablowanie do illuminatorów

Reakcji
1
Cześć Wam. Jak w temacie. Zostałem tylko z kabelkami 0,75mm i cóż... trochę cienko ;) Co polecicie w rozsądnej cenie i dobrej jakości ?

Na gore mozesz wziasc solid core Jantzena 6N 0,5mm2 a na dol 2,5mm2 5N tez Jantzena

Nic lepszego nie ma sensu kupowac bo to tylko voodoo

Ostatnio macalem bardzo dobre kabelki. Wyslali mi probki, ale musze je odebrac
Red's music czy tam red's audio. POLSKIE kable niby estradowe, ale i tak je w domu uzywamy
Bardzo elastyczne, oczywiscie czysta miedz ktora sie dobrze lutuje i dobra cena
Na allegro 2x2,5mm2 kosztuje 5-6zl/m!

Red's Music to firma znajomego, kiedyś współpracowaliśmy troszkę, kabelki fajne, elastyczne w dobrej izolacji, jak to na estradę, budową przypomina Klotz'a.

Dla mnie najlepszymi kablami głośnikowymi były produkty Nakamichi bo były bardzo elastyczne. Jaki jeszcze producent robi podobne kable w miękkiej izolacji?

Niczego nie sugerowałem, opisałem tylko co to za kable, sam mam inne. Jak chcesz sprawdzić "granie solid" to kup skrętkę komputerową, tanio i szybko, bo kupisz w sklepie za rogiem, kup też jakieś głosnikowe i sprawdź czy w ogóle jakąś różnicę zauważysz.

Polecam Qed Ruby.
Test był robiony pomiędzy Melodiką purple rain i wygrał Qed Ruby.
Był to mój pierwszy test kabli na który byłem sceptycznie nastawiony.
Usłyszałem różnicę więc mogę polecić.

Niestety jest straaasznie sztywny.

Stać Cie na iluminatora to stać na kabelek za 30 zl. Jak nie stać to po co pytać? Zostaw co masz i tyle.

Tak jak napisałem, można powiedzieć, że nie mam kabli.

Z całym szacunkiem, ale Twój post nic nie wnosi. Zasugerowałem, że interesują mnie tańsze alternatywy i na takie propozycję liczę - nic więcej. Nie zaśmiecajmy forum.

red'sy polecil nam na spocie strefy car audio, jeden typ ktory podobno slyszy kable :p
ale nas zainteresowaly one swoja budowa, elastycznoscia i tym ze sie dobrze lutuja...
no i sa POLSKIE! :D
producent dumnie pisze ze te kabelki sa produkowane w 100% w polsce! ;)

Tak jak napisałem, można powiedzieć, że nie mam kabli.

Z całym szacunkiem, ale Twój post nic nie wnosi. Zasugerowałem, że interesują mnie tańsze alternatywy i na takie propozycję liczę - nic więcej. Nie zaśmiecajmy forum.
Mam kable ruby a miałem kiedyś sporo droższe. To jest dobry kabel i robi różnice w systemie. Miałem wszystkie kable wymienione w tym wątku może oprócz tego co Paweł poleca. W audio jest prosta zasada - nie ma drogi na skróty. Jak kupisz tanio to nie będzie dobrze. Iluminator gra lepiej od tonsila, qed lepiej od miedziaka za 3 zl, dual mono jest lepsze od standardowego rozwiazania itd itd. Kupisz kabel za 10 zl z metra i pewnie zagra jak kabel za 3. Po co więc tracić kase? Jak nie masz 30 zł to zostaw sobie to co masz.
Druga sprawa to, że różnica na kablach jest i tak minimalna. Jak masz reszte systemu w dupie to Ci kable za 1000 nie pomoga. Zastanow sie zanim zrobisz zakup i tyle. Więcej tu nie smiece.

Ja tylko odradzę panu OFC CU z allegro po 2.50zł/m, kupiłem takowy i okazało się, że to aluminium powlekane beztlenową miedzią.. Szkoda bo na początku spodobała mi się giętkość.. Teraz kupiłbym zwykły ze sklepu 2.50mm2, a marka kabla to tylko typ izolacji i ew. koszta :)

Dziękuje za konkretną odpowiedź gokar :) Jestem świadomy, że cała reszta systemu jest zdecydowanie bardziej ważna, ale całą resztę systemu mam już rozplanowaną i pozostało mi tylko kupić kable - rozsądnie za normalne pieniądze.

Dziękuje Wam wszystkim za wyrażenie własnych opinii. Wiem już wszystko co chciałem wiedzieć :)

Powrót