• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Rozsądne okablowanie do illuminatorów

Nie na temat...
Bierz :D
SŁYCHAĆ JAK ROŚNIE TRAWA...
Tak piszą na aukcji :) na ProCabie pewnie nie słychać ;)

No właśnie zawsze słucham nagrań jak rośnie trawa i na ProCab-ie dźwięk jest jakby przykryty kocem, scena bardzo zawężona (myślę, że słychać jedynie pół nagranej łąki), a odsłuch staje się denerwujący już po 15 minutach (może to przez te brzęczące przez koc komary?).

...

Tak serio mam potrzebę kupić okablowanie do E-450, na wzmaku specjalnie nie oszczędzałem to i na kablach nie mam zamiaru bo i po co ?

Obecne kable głośnikowe mam trochę za krótkie (wcześniej kolumny stały gdzie indziej), więc za jednym zamachem mógłbym zrobić sobie nowe płacąc raz za wysyłkę.

Ostatnia edycja:
Polecam wypożyczać kable i je samemu testować.
Weźmiesz obojętnie jaki kabel z polecanych, no i co?
Skoro nie będziesz miał bezpośredniego porównania, to jak określisz że jest lepszy lub gorszy i pod jakim względem?

Ja na drugi raz wziąłbym kable spawalnicze - 2x25mm2 bo taki by wszedł w moje banany ;)

Byli tacy ktorzy na jakims drogim kablu w nagraniu slyszeli gdzie dokladnie w studiu lata mucha, przy tanim kablu tez slyszeli ze lata ale nie potrafili ocenic gdzie ona lata

to sie nazywa sztuka lokalizacji zrodel pozornych!

a tak calkiem serio, to wasze pieniadze wiec robcie co chcecie, mi by bylo szkoda placic 35zl za metr kabla gdy potrzebuje ich w swoim systemie 16m

jak sie kupuje kabel i go podlacza to dziala autosugestia i wydaje sie ze cos slychac, ale gdyby tak podpiac 2 pary kabli do gniazd A i B i robic szybkie przelaczanie to iee o zaklad ze nikt nie rozpozna ktory kabel gdzie jest wpiety

ostatnio dla testu robilem 3 IC

na forum napisalem ze 2 sa takie same a jeden jest inny, w rzeczywistosci wszystkie byly takie same, ale osoba poddana testowi slyszala ze jeden jest inny :)

widzicie wiec jak to dziala

Tak sobie myślę. I również z fizycznego punktu widzenia. Po co komu kable za grube pieniądze i z przewymiarowanymi przekrojami i z materiałów prawie nadprzewodzących? Skoro wyjście sygnału z końcówki mocy idzie przez rezystory emiterowe, których suma przekroju wyprowadzeń będzie miała może z 0,5 no maksymalnie 1 mm2 a materiał tegoż to zwykła chamska stal. Pozdrawiam.

jak sie kupuje kabel i go podlacza to dziala autosugestia i wydaje sie ze cos slychac, ale gdyby tak podpiac 2 pary kabli do gniazd A i B i robic szybkie przelaczanie to iee o zaklad ze nikt nie rozpozna ktory kabel gdzie jest wpiety

Ja się kłócić nie będę :)
Trzy osoby słyszące (z pośród trzech biorących udział w teście) tą samą różnicę na kablu X, to chyba jakiś dowód że różnica jest co nie? :)

Czy był bym w stanie się założyć że usłyszę różnicę?
Gdyby w teście brały udział te same kable, i tylko one, oraz ten sam sprzęt towarzyszący i najlepiej w tym samym pomieszczeniu, to może i tak... ale nie o dom jak to piszą na AS, a jedynie o "flaszkę" czy kratę browaru.
Nikt by się nie bał i nie miał wymówki, a po teście byśmy się razem napili :)

O kablach sieciowych się nie wypowiem, bo nawet nie wiem jaka miała by być niby różnica w dźwięku :D

Ja się kłócić nie będę :)
Trzy osoby słyszące (z pośród trzech biorących udział w teście) tą samą różnicę na kablu X, to chyba jakiś dowód że różnica jest co nie? :)

Czy był bym w stanie się założyć że usłyszę różnicę?
Gdyby w teście brały udział te same kable, i tylko one, oraz ten sam sprzęt towarzyszący i najlepiej w tym samym pomieszczeniu, to może i tak... ale nie o dom jak to piszą na AS, a jedynie o "flaszkę" czy kratę browaru.
Nikt by się nie bał i nie miał wymówki, a po teście byśmy się razem napili :)

O kablach sieciowych się nie wypowiem, bo nawet nie wiem jaka miała by być niby różnica w dźwięku :D

A może bliżej o metodzie porównania? Bo ta też ma znaczenie i to duże.
Pozdrawiam.

Bede robil kolejny test, tym razem faktycznie 2 przewody beda takie same, Jedne beda ze stalowych drutów, a drugi na bazie przewodu do can-busa ktory kosztuje 40zl/metr

zobaczymy czy ktos przejdzie pozytywnie test

Ok Panowie, ale nie dyskutujmy o wyższości kabli i autosugestii tylko o rzeczowych porównaniach i konkretnych propozycjach w niedużych kwotach.
Cała reszta była już opisana w innych kablowych wątkach i spam poście.

Polecam wypożyczać kable i je samemu testować.
Weźmiesz obojętnie jaki kabel z polecanych, no i co?
Skoro nie będziesz miał bezpośredniego porównania, to jak określisz że jest lepszy lub gorszy i pod jakim względem?

Tylko pod warunkiem, ze bedzie je miał wszystkie w tym samy czasie
Tylko wtedy taki test ma sens

Tylko pod warunkiem, ze bedzie je miał wszystkie w tym samy czasie
Tylko wtedy taki test ma sens

Oczywiście.

Ok Panowie, ale nie dyskutujmy o wyższości kabli i autosugestii tylko o rzeczowych porównaniach i konkretnych propozycjach w niedużych kwotach.
Cała reszta była już opisana w innych kablowych wątkach i spam poście.

Oba tematy były już na forum więc równie dobrze można by ten skasować.

Co polecicie w rozsądnej cenie i dobrej jakości ?

W tym przypadku odpowiedź jest zazwyczaj jedna, Klotz LY225T (10zł za metr).
Jeśli ktoś chce "lepszy" to musi się nastawić na porównanie brzmieniowe i tyle.

Lepiej kupić zwykłe miedziane kable a za resztę zrobić 4 panele akustyczne z wełny mineralnej i dźwięk się poprawi nawet jak ktoś jest przygłuchy.

Panowie chce wam się tracić czas na jakieś głupie kable ?
Normalne miedziane 2.5 a jak długie to 4mm i koniec tematu :)

przy 5m ( w sumie 10m bo 5m w jedną i 5m w drugą stronę - 2 żyły ) to około 0.13om więc raczej nie są za cienkie przy takich długościach :)
Cieńsze mogą być słyszalne . 0.13om + rezystancję styków kto wie czy już nie będą robić jakieś różnicy .
~3m i mniej można bezpiecznie brać cieńsze . 10m i powyżej brał bym już 4mm .

Te red's podobały mi się w dotyku.

Cena również do przyjęcia.

Powrót