• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

rozwazania nad budowa wzmacniacza

Pawel S.

Administrator
Członek ekipy
Reakcji
128
jestem w trakcie budowy Symasyma i sie zastanawiam nad jego elementami skladowymi...

jaki potencjometr lepiej zastosowac??
klasyczny analogowy (np ALPS) http://www.allegro.pl/item167498366_potencjometr_alps_z_silnikiem_.html
czy cyfrowy (np kit z AVT + pulsator)

czy znacie jakies uklady sterowania pilotem?? rozwazam to opcjonalnie dla bajeru...

zastanawiam sie rowniez nad selektorem wejsc. wstepnie zastosuje chyba to http://www.allegro.pl/item168624290_przelacznik_obrotowy_alps_3_pozycje_4_kanaly.html

czy zastosowac zasilacz prosty (mostek/diody + kondy) czy jakis zaawansowany z zabezpieczeniami??
nie spotkalem sie z opinia zeby byly jakies problemy z tym wzmacniaczem wiec mysle raczej nad prostymi rozwiazaniami...

kolejne pytania w trakcie skladania bo jak narazie to czekam na radiatory

Nie wiem ale...nie kombinuj zbytnio bo sie wtopisz.Zrób standart,odpal i sie pociesz.Może dopiero później pomysl o bajerach.Jednego tylko nie polecę,potków Nobla.Nosz takie gówno że głowa mała,elegancko firmowo trzeszczą że szlak trafia.A kupiłem dziesięć sztuk. :sad:

umberto, dzieki bede unikal :wink:
ma ktos moze info czy te alpsy z allegro sa oryginalne?? i czy wogole sa ich podrobki??

umberto napisał:
Zrób standart,odpal i sie pociesz.Może dopiero później pomysl o bajerach
chce tak zrobic ale glownie ze wzgledow finansowych. zastanawialem sie nad potencjometrem cyfrowym bo cenowo tak samo wychodzi... przynajmniej podobnie

coolombo napisał:
Ten wzmak gra bardzo dobrze bez zbednych bajerów typu silver mica etc
to dobrze, a kondy sa wimy od zibiego :wink:

z cyfrowymi potkami trzeba uwazac bo maja zazwyczaj male napiecia wejsciowe no i ograniczona ilosc krokow co czasami jest denerwujace.

umberto chyba coś ci w uszach trzeszczy. Miałem ponad 3 nobe i nic nie trzeszczało. Nie sa to Blue Alpsy ale 200% lepsze od polskich telpodów czy innych skośnookich wymysłów.

Pawel S., mam u siebie identyczny zestaw, potek alpsa z silnikiem i ten selektor, sprawuje sie swietnie:P
a do sterowanie slnika jest uklad z AVT poszukaj... tez go zamowie tylko kase uzbieram;)

a myslałeś juz o jakiejś opbudowie?
wg mnie najlepiej nadają sie tunery z allegro.
uszkodzony mozna kupić tanio a masz gotową obudowe z gałką od wzmocnienia (na razie opsana jako TUNING :-) )
Mowa oczywiscie o cyfrowych - wyswietlacz mozna zastąpic wskaznikiem wysterowania
pozdrawiam

Ten jentzen na wejściu to pic na wodę fotomontaż, szkoda że jakiegoś ruskiego olejaka tam nie montuja <rotfl> daj jakiś nie elektrolit o pojemności od 1uF wystarczy.

mIKI, znalazlem :grin: http://sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT594.pdf

ditomek napisał:
a myslałeś juz o jakiejś opbudowie?
oczywiscie - to podstawa. robie standard DIY czyli radiatory jako boki, front i tyl to alu ok 5mm, dol albo alu lub stal 3-5mm a gora... myslalem nad przyciemniona plexa...
mam dostep do obrabiarek i prasy wiec tylko musze kupic material.
galki oczywiscie wytocze :wink:

coolombo napisał:
Ten jentzen na wejściu to pic na wodę fotomontaż
dlatego poszukalem czegos innego

zakupilem juz przelacznik i potek ALPS'a

Miki powiem Ci szczerze że ciekawe pudełko ale brakuje opisu gałek i wskaźników ... siakoś tak pusto na przednim panelu :-/ Walnij coś jeszcze typu SONY albo inny PIONIER :-)

MormoN napisał:
ale brakuje opisu gałek i wskaźników ... siakoś tak pusto na przednim panelu :-/ Walnij coś jeszcze typu SONY albo inny PIONIER
mi opis nie potrzebny.... i raczej tylko by zepsul wszystko, piekno jest w prostocie;)

coplandrd2.gif

mam zamiar zrobic cos podobnego tylko mysle nad troche wiekszymi pokretlami i okraglym wlacznikiem na srodku pod diodami sterowania i sygnalizacji...

troche drogo wychodzi ten sterownik silniczka wiec bedzie na koncu...

teraz pytanie do zasilacza... co daja super szybkie diody?? jakie zastosowac??
gdze najtaniej kupic kondensatory?? http://www.allegro.pl/item168341938_10000uf_50v_25x45_105_c_kod0437_.html czy to dobra cena??
mysle nad 40 000uf na calosc...

mIKI, pod wskaznikami przydalo by sie jakies delikatne stylowe logo...

[ Dodano: 2007-03-07, 16:35 ]
przegladajac ceny transformatorow przyszedl mi do glowy pewien pomysl...

cena trafa 300VA to 100zl; cena trafa 500VA to 120zl, tak wiec pomyslelem ze kupie mocniejsze trafo a z czasem doloze kolejne koncowki mocy...

z tego co juz sie dowiedzialem to moje radiatory (ktore mam nadzieje niedlugo dostane) wystarcza na pociagniecie po 2 koncowki (2 radiatory 35x100x250)
przelacznik wejsc mam na 4 pary stykow wiec tez styknie...

tylko przydalby sie tez 5ty kanal do wykozystania w kinie

czy tranzystory w symasymie musza byc sprzezone termicznie??
bo tak sobie pomyslalem zeby rozlozyc je symetrycznie po obu radiatorach, bo miejsca na kolejny radiator juz nie znajde, i miec 5 kanalowy wzmacniacz... (pomijam oczywiscie poprawnosc takiego montazu z elektrycznego punktu widzenia

jak myslicie czy cos takiego by wypalilo??

a ja mam to za sobą złożyłem symka na 1 parze ale biore się za 2 pary
zasilam ją +/-42V a 2 pary będą miały +/-50V i mam pytanie 1 para to max jakie napięcie wytrzyma

Powrót